Lumina de la Mormântul Sfânt, miracol sau înşelătorie?
Unii cred cu toată tăria că Lumina care apare la Ierusalim este o minune dumnezeiască. Alţii – sceptici religioşi sau contestatari raţionali – acuză că aceasta este, de fapt, doar o înşelătorie aducătoare de „capital“ uman şi de profit.
Apare la Ierusalim, în fiecare an, de Paşti, de aproape douăzeci de veacuri – acolo, coboară din cer asemenea unei lumini imateriale şi aprinde lumânările credincioşilor. Lumina Sfântă apare în timpul slujbei de Vecernie din Sâmbăta Mare, care se săvârşeşte la Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, ziua, între orele 14:00 şi 15:00.
Mormântul Sfânt, atent verificat înainte
Cu puţin timp înainte de slujba Învierii, după prohod, Sfântul Mormânt este verificat pentru a se asigura că nu există nicio sursă de foc sau de lumină. Apoi, se pecetluieşte uşa Sfântului Mormânt cu un sigiliu din ceară, iar la intrare rămân doar gardienii, care sunt musulmani. Şi patriarhul, când intră în Mormântul Domnului, este verificat de poliţişti şi de autorităţile israeliene în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor.
Cum pogoară Lumina de la Mormântul Sfânt
În sâmbăta de dinaintea Paştelui, patriarhul grec al Ierusalimului, împreună cu cel armean şi cu episcopul copţilor, înconjoară, de trei ori, Sfântul Mormânt, cântând imnuri de slavă. Apoi, îmbrăcat cu un veşmânt alb, cu patrafir şi cu brâu, patriarhul citeşte rugăciunea „Pogorârii Sfintei Lumini“ şi intră în Sfântul Mormânt, cu 33 de lumânări – vârsta la care a fost crucificat Iisus Hristos. În timp ce patriarhul se roagă, cei prezenţi în biserică au prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.
„Veniţi de luaţi Lumină!“
De secole, Lumina Sfântă aprinde vata care este pusă pe lespedea pe care a stat trupul Mânturitorului Iisus Hristos. Este o lumină vizibilă, care coboară, ca un fulger din cer, şi aprinde câte o candelă în biserică, şi chiar lumânările credincioşilor prezenţi acolo. Lumina nu arde în primele câteva minute după ce a fost aprinsă, pentru că provine din focul haric. Astfel, patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă, apoi o pune în două cupe de aur şi iese în faţa credincioşilor cu acel foc divin, strigând: „Veniţi de primiţi lumina!“.
Citeşte şi: Noaptea de Înviere, o sărbătoare a Luminii
Cum argumentează scepticii
Creştinii cred că Lumina Sfântă este una dintre cele mai mari minuni ale lui Dumnezeu, iar scepticii şi contestatarii susţin, răspicat şi tare, că este doar un ritual şi o înşelătorie – o materializare a dorinţei omului de a-l vedea pe Dumnezeu şi de a-l avea aproape. Fenomenul a iscat atâtea controverse, încât a stârnit şi interesul oamenilor de ştiinţă. O explicaţie a acestora ar fi că pentru a obţine aprinderea spontană a unei flăcări, preoţii introduc, înainte de începerea slujbei, fitilul lumânărilor în fosfor alb, care este uşor inflamabil şi se aprinde în contact cu aerul umed. Un astfel de experiment a fost realizat în anul 2005, de istoricul Michael Kalopoulos, la o televiziune din Grecia, într-o demonstraţie în direct. El a înmuiat trei lumânări în fosfor alb, care s-au aprins spontan, după aproximativ 20 de minute. Tot el explică că fosforul fusese dizolvat într-un solvent organic, care a întârziat autoaprinderea până când este aproape total evaporat. Dar nici aceasta nu este o dovadă că lumina este falsă deoarece în urma experimentului focul arde pielea umană, iar fitilele candelelor, care se aprind în biserică, nu sunt îmbibate cu fosfor, fiind verificate. Chiar dacă oamenii de ştiinţă încearcă să caute o explicaţie acestui miracol, iar contestatarii – să dovedească faptul că patriarhii poartă surse de foc sub hainele lor, mii de credincioşi continuă să meargă la Biserica Sfântului Mormânt cu lumânările lor, care conţin doar ceară. Iar flacăra din aceste lumânări, după mărturia lor, nu arde, pentru că este o lumină imaterială!
Părintele arhimandrit Antim David, stareţ la Schitul Măgureanu din Bucureşti:
Lumina Sfântă ce ne aduce aminte de Învierea Domnului, vine numai la ortodocşi. Iar Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim este în administraţia Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului. Dar au încercat, la un moment dat, catolicii, în timpul Regatului latin de Ierusalim, să-i izgonească pe ortodocşi de la Sfântul Mormânt. Totul se întâmpla după Schisma din1054. Când a venit Lumina, a trecut prin Sfântul Mormânt şi a lovit o coloană de la intrarea în biserica Învierii Domnului şi s-a oprit în capela unde slujea patriarhul ortodox. Deci, când veţi merge acolo, veţi vedea o coloană crăpată în mod inexplicabil. Şi de atunci, nimeni nu a mai îndrăznit să mai aducă pretenţii legate de slujirea la Sfântul Mormânt. Pentru că se ştie că într-adevăr, Lumina Sfântă este una dintre Minunile pe care Dumnezeu le-a lăsat în Biserica Ortodoxă şi care nu se repetă în alte perioade ale anului.
Sursă imagine: podeba.ru