Cu deochiul nu-i de glumă! Aşa scapi de el!

1 71734 original jpg jpeg

Ţi s-a întâmplat ca după o sedinţă cu colegii să te doară capul din senin, să te simţi ameţită şi fără vlagă? Sunt sigură că nu o dată ţi-a spus o colegă mai în vârstă că ai fost deocheată şi tot ea ţi-a administrat şi tratamentul, care chiar a funcţionat!

Folcloristul Alan Dundes spunea într-un articol că simpla privire a cuiva,mai ales dacă persoana avizată are avere,o stare bună de sănătate sau arată atrăgător,poate provoca valuri de căldură în tot corpul,transpiraţii,dureri puternice de cap. Toate acestea sunt semne clare ale deochiului,aşa cum este el înţeles în credinţa populară,ca transferul de energii necunoscute între cel care deoache şi victimă.

Mulţi cred despre deochi că este un fenomen paranormal,alţii însă sunt convinşi că acesta face parte dintr-un ritual magic. Realitatea este însă că nimeni nu ştie exact ce este deochiul.

Scuipatul contra blestemului

Bebeluşii şi copiii sunt consideraţi a fi deosebit de sensibili la efectele nocive ale deochiului,şi,în multe ţări,inclusiv Grecia,India şi ţara noastră,lăudarea unui copil în mod public este uneori considerat tabu,pentru că aceste complimente ar atrage deochiul. Cu scopul de a îndepărta deochiul,părinţii copilului lăudat pot cere persoanei care laudă să scuipe imediat în faţa copilului. Se spune că aşa îl fereşte de deochi.

Cum te poţi proteja de deochi

În primul rând,prin purtarea unor obiecte protectoare. Metoda variază în funcţie de cultură,regiune geografică şi preferinţe personale. Amuletelealbastre simbolizează cerul sau evlavia şi pot fi purtate pentru a ţine la distanţă deochiul. De exemplu,în Italia femeile şi bărbaţii poartă un mic pandantiv în formă de corn,din sticlă sau material plastic,dar albastru.

Şi şnurile de culoare roşie purtate la mână sunt larg folosite împotriva deochiului. La fel de răspânditesunt şi potcoavele,pietrele semipreţioase cu desene ce simbolizează ochiul uman.

Până şi poţiunile preparate în casă sunt de ajutor;de exemplu,soluţiile pe bază de usturoi. Ele pot fi folosite pentru a ţine la distanţă deochiul. Unii oameni cred şi că simpla rostirea a cuvântului usturoi oferă protecţie.

Prin ce tratamente scapi de deochi

Odată ce o persoană a fost deocheată,există o varietate de moduri prin care poate scăpa de el. Majoritatea implică folosirea apei:ulei de măsline turnat în apă,chibrituri aprinse stinse în apă,ceară picurată în apă. Indiferent de metodă,acţiunea este însoţită întodeauna şi de descântece sau rugăciuni.