Datini şi obiceiuri în luna iunie

1 47460 original jpg jpeg

* Se spune că dacă în luna lui Cireşar tună mult şi fulgeră, va fi o vară noroasă. O veche zicală românească spune: „Rusalii umede – Crăciun gras”.

Asta înseamnă că dacă plouă de Rusalii,va fi belşug de Crăciun. Dacă în luna iunie bate vântul de miazănoapte,atunci grâul va fi bogat. Dacă plouă,va fi grâu,dar nu va fi mălai.

* În noaptea de dinaintea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (23 spre 24 iunie),de Sânziene,există obiceiul Făcliei de Sânziene. Se fac făclii din lemn de brad,în care se îndeasă răşină. Flăcăii se adună pe un deal şi învârt făcliile de la răsărit la apus.

Când sunt pe cale să se stingă,flăcăii se îndreaptă spre sat,înconjoară grădinile şi înfig făcliile la marginea lanurilor şi în livezi.

* Ziua de 24 iunie se mai numeşte şi Sf. Ioan de Vară,Amuţitul cucului sau Ziua Soarelui. În această zi,nimeni nu lucrează,fiindcă se zice că şi soarele se odihneşte.

Drăgaica,numită în unele zone Regina Holdelor,este doamna florilor. Se spune că dacă i se nesocoteşte ziua,vor fi tornade,vijelii şi grindină,iar florile îşi vor pierde mirosul.Recente