De Paşte, adu obiceiurile româneşti în casa ta

1 47209 original jpg jpeg

În fiecare casă, Sărbătorile de Paşte sunt pregătite cu dichis. Casa miroase a cozonac şi a friptură de miel, perdelele sunt albe şi scorţoase, într-o salatieră se odihnesc primele trufandale de primăvară, iar copiii sunt îmbrăcaţi cu cele mai noi hăinuţe. Ai vrea să aduci tradiţiile satelor româneşti în casa ta, ca să simţi mai profund această Sfântă Sărbătoare? Iată câteva din obiceiurile care fac bucuria copiilor şi care-ţi înveselesc aceste zile: Împărtăşeşte-ţi copiii

Înainte de Paşte,în săptămâna Patimilor,du-ţi copiii la biserică şi împărtăşeşte-i. Adu-ţi aminte ce ritual special ţi se părea pregătirea bunicii pentru împărtăşanie şi de rugăciunile speciale spuse de ea în această zi. Împărtăşania le va oferi copiilor tăi un reper sufletesc şi-i va ocroti de boli şi de rele. Sfinţeşte bucatele de Paşte

Pune într-un coş un cozonac,o pască,câteva ouă roşii,prăjituri,câteva felii de drob,acoperă-le cu un ştergar frumos şi ia-le la biserică când mergi la slujba de Înviere. În Bucovina,aceste bucate sfinţite sunt primele care sunt împărţite cu familia în noaptea de Înviere. Aici coşul este mult mai bogat:se pun seminţe de mac ca să alunge seceta,sare ca să fie belşug în casă,zahăr pentru vitele bolnave,făina ca să fie roade bogate.

După slujba de Înviere întoarce-te cu lumânarea aprinsă acasă ca să-ţi sfinţeşti căminul. După ce păşeşti peste prag,te închini,faci semnul crucii pe pragul de sus al casei,apoi stingi lumânarea. Păstrează lumânarea tot anul ca să o aprinzi când treci prin situaţii grele sau cineva din familie e bolnav.

În dimineaţa primei zile de Paşte pune un ou roşu şi un ban de argint,dacă ai,într-o cană cu apă. Toată familia trebuie să se spele cu apa din cană ca să fie roşii în obraji tot anul,sănătoşi şi norocoşi. Când se spală copiii,ia oul roşu şi unge-i pe obraji cu el. Vor fi voinici şi sănătoşi tot anul. Ultimul care se spală pe faţă mănâncă oul şi ia bănuţul de argint. În Moldova se spune că ele este norocosul familiei.