Descântece şi talismane împotriva deochiului

1 66540 original jpg jpeg

Nu ţi s-a întâmplat niciodată să te simţi brusc obosită sau să înceapă să te doară capul din senin? Dacă aceste simptome nu provin de la vreo boală sau o supărare de moment sunt semne că cineva s-a uitat la tine cu ochi răişi te-a deocheat.

Ce este deochiul

Se spune că unii oameni pot trimite,intenţionat sau nu,energii negative către alte personae. Acestea  provoacă simptome neplăcute  cum ar fi  starea generală de slăbiciune,frisoane,transpiraţii sau dureri puternice de cap sau de stomac. Cei care au darul de a deochea sunt persoanele cu ochii albaştri,verzi sau negri,cei cu sprâncene unite,cu ochii foarte mari sau,dimpotrivă,foarte mici. De asemenea oamenii invidioşi,cei care laudă în exces sau femeile fără copii pot face rău altora doar uitându-se la ei.

Amulete protective

Credinţa în deochinu este specifică doar ţării noastre,ci este întâlnită şi la alte popoare din Orientul Mijlociu şi din Balcani. Cel mai vechi talisman,utilizat cu precădere în ţările din Orientul Mijlociu,este cel sub forma unui ochi care are puterea de o contracara privirile aruncate cu răutate. În Turcia aceste talismane sunt colorate în alb şi albastru şi nu sunt purtate doar pentru a alunga deochiul,ci sunt agăţate şi la intrarea în case sau în magazine. Se crede că feresc locuinţa şi pe cei care-i calcă pragul de energia negativă. În Italia amuleta protectoare împotriva deochiului este un mic pandantiv sub forma unui corn,fabricat din sticlă,coral,aur sau argint. În ţările balcanice sunt specifice brăţările sau şnururile de culoare roşie. Această culoarea este asociată cu sângele şi cu viaţa şi se crede că poate îndepărta privirile răuvoitoare. Un alt obiect protector este potcoava,însă aceasta trebuie purtată neapărat cu despicătura în sus,pentru a nu se pierde norocul.

Descântece de leac

În România,decsântecele sunt diferite,în funcţie de zonă. Pentru ca acesta să aibă efect este bine să fie făcut semnul crucii pe fruntea celui descântat,iar o persoană apropiată să spună în gând următoarele versuri:

Fugi ochi de deochiIeşi şi fugidin calea lui...(se rosteşte numelecelui deocheat)Pe pământul pustiuUnde vântul nu bateUnde câinii nu latrăŞi cocoşii nu cântă. Amin!

sau

Sting toate strigările,

Toate pociturile

Cum se sting tăciunii

Să se stingă deochiul

Toate căscăturile,

Toate uităturile

Sting ochii cei răi din cale

Şi gurile cele rele

Să n-aibă la ce se uita

Să n-aibă la ce striga

Să treaca de grija lui... (se spune numele celui descântat)