Îmbrăţişarea, terapie pentru oameni

1 79151 original jpg jpeg

Încă de la naştere simţim atingerea mamei noastre, care oferă un sentiment de apartenenţă şi de securitate pentru noi încă din copilărie. Avem obiceiul de a ne ţine de mână şi de a ne îmbrăţişa părinţii, surorile sau partenerul de viaţă, pentru că atingerea ne face să ne simţim mai bine, mai în largul nostru. Dar ştiai că s-a demonstrat că atingerea dintre oameni are efect terapeutic.

Nu de puţine ori căutăm prezenţa celor din jur întinzând o mână. Chiar dacă nu ne dăm seama pe moment, ori de câte ori suntem triste sau deprimate, o mână pe capul nostru şi una pe spate ne binecuvântează şi ne încurajează. Acest lucru ne arată că atingerea umană funcţionează ca o terapie de vindecare asupra corpului şi minţii.

De ce este atingere umană importantă pentru om?

Vindecă

Nu o dată am observat că atingerea umană ne ajută să ne vindecăm. Atingerea dintre oameni este vitală pentru creştere şi dezvoltare personală, ea fiind cea mai vizilă în legătura dintre mamă şi copil. Încă de la naşterea, atingerea mamei este ca o poţiune magică pentru noi. Un studiu arată că o singură atingere venită din partea mamei dezvoltă ataşamentul şi emoţiile. În schimb, lipsa atingerii în cazul unui nou-născut creşte riscul de probleme de sănătate sau de comportament.

Stimulează imunitatea

Deşi pare greu de crezut, atingerea îmbunătăţeşte imunitatea organismului şi te face o persoană mai puternică. Potrivit unui studiu, s-a descoperit că atinegerea dintre oameni îi ajută pe oameni să stea departe de diferite boli cardiovasculare, reducând riscul de hipertensiune arterială şi atac de cord.

Combate stresul şi anxietatea

Când avem un contact fizic cu cineva, creşte nivelul de dopamină şi serotonină din organism. Aceşti doi neurotransmiţători au efect pozitiv asupra stării de spirit. Ne ajută să ne simţim mai puţin anxioase şi combate stresul. În timp ce suntem la un eveniment, o îmbrăţişare caldă de la cineva ne dă un sentiment de apartenenţă la oamenii care sunt străini complet pentru noi.

Ajută la schimbul de emoţii

O atingere fizică spune multe despre emoţii. Modul în care o persoană te atinge, te îmbrăţişează şi te tratează, îţi spune multe despre sentimentele ei despre tine. De asemenea, contribuie la stabilirea unui sentiment de ataşament între cei doi oameni. Un studiu a arătat că atingerea/îmbrăţişarea ajută un om să-şi exprime mai bine emoţiile şi sentimentele.

În plus, masajul, mersul la spa şi multe astfel de terapii ne arată, destul de evident, faptul că avem nevoie de o atingere umană pentru a combate stresul şi a ne relaxa.