Martiră în Numele lui Hristos

1 46783 original jpg jpeg

Pe 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Sfânta a fost fiica unui înalt demnitar şi era de o frumuseţe rar întâlnită. Totodată, ea era şi foarte înţeleaptă.

Atunci când a ajuns la vârsta măritişului,tatăl îi căuta un soţ,dar ea a spus că nu vrea decât un bărbat pe măsură,egal cu ea în înţelepciune şi frumuseţe. Un preot creştin i-a spus că ştie un astfel de tânăr,„care fără asemănare te întrece pre tine în toate darurile pe care ai zis că le ai...

Acest tânăr nu are tată pre pământ,ci s-a născut negrăit mai presus de fire,dintr-o fecioară de bun neam,prea curată şi prea sfântă“. Acesta era Hristos,pentru care Ecaterina a renunţat la lume şi,apoi,chiar la viaţă.

Acatist de ajutor femeilor însărcinate

Femeile însărcinate citesc Acatistul Sfintei Muceniţe Ecaterina,pentru că ea este ocrotitoarea femeilor cu naşteri grele şi a pruncilor.

În popor se spune că această sfântă era nebună. De aceea,în această zi,întreaga familie pos-teşte,pentru ca gospodăria să fie apărată de boli şi de nebunie.