Minunile Fecioarei Maria la Mănăstirea Hadâmbu

1 49377 original jpg jpeg

Rar ţi-e dat să găseşti atâta credinţă şi frumuseţe ca la Mănăstirea Hadâmbu. Pelerinajul la acest lăcaş sfânt îţi va umple sufletul de linişte şi te va vindeca de bolile trupeşti.

Undeva la 30 de kilometri de Iaşi,în comuna Mogoşeşti,satul Hadâmbu,se află una dintre mănăstirile care-ţi pot aduce pacea în suflet,mai ales acum,în prag de sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului.

De altfel,biserica cea veche a aşezământului poartă acest hram. Drumul până la mănăstire este destul de anevoios şi plin de încercări. După ce laşi în urmă şoseaua principală,te confrunţi cu o cale prăfuită şi înecăcioasă.

Te cuprind nerăbdarea,mânia,oboseala,dar când vezi silueta zveltă a mănăstirii,când treci pe sub bolta turnului-clopotniţă de la intrare şi ajungi în curtea interioară,ţi se pare că păşeşti în rai. Biserica cea nouă cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”,pardosită cu marmură,şi chiliile te surprind prin măreţie.Ajutor de la Maica Sfântă

Paradisul în care ajungi te face să te ruşinezi că un drum anevoios te-a supărat. Unii pelerini vin pe jos din Mogoşeşti până la mănăstire.

Aşa a făcut şi Maria Petraşcu din Iaşi,care auzise că aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

„Acum 10 ani,am făcut o operaţie de cancer la sân şi mă temeam de o recidivă. Îmi doream să ajung la icoana de la Mănăstirea Hadâmbu,aşa că am mers pe jos,pe o cărare prin pădure. Maica Domnului m-a ajutat să ajung cu bine. M-am rugat mult şi,de atunci încoace,n-am mai avut necazuri cu sănătatea”,povesteşte Maria.

Icoana a scăpat neatinsă din incendiu

Prezenţa şi protecţia Maicii Domnului se simte peste tot în această mănăstire. Probabil de aceea,cei care au trecut pe aici spun la plecare că vor reveni. În inima acestui aşezământ extraordinar,se află icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

Se spune că,în anul 2003,în miez de iarnă,a fost găsită neatinsă,după un incendiu năprasnic. Focul cuprinsese mănăstirea şi a luat cu sine un suflet curat,cel al tânărului Nicuşor Leuca,de 17 ani. Băiatul venea des la mănăstire şi voia să devină monah al schitului. Jertfa lui aminteşte şi acum pelerinilor de cea a Anei,soţia meşterului Manole.

Minunile nu contenesc Icoana Maicii Domnului cu Pruncul te primeşte ferecată în argint,decorată cu pietre preţioase,rubine,safire,smaralde,şi-ţi oferă liniştea.

Îngenunchezi şi ştii că necazurile tale s-au sfârşit. Le laşi în grija Fecioarei Maria,aşa cum au făcut toţi credincioşii care au stat în faţa icoanei.

Mărturiile lor şi minunile săvârşite aici pot fi citite în caietele de la mănăstire. Luminiţa,o femeie bolnavă de cancer cu puţine şanse de vindecare,a scris că a început să meargă la o lună după ce s-a întors de la Mănăstirea Hadâmbu,unde se rugase Maicii Domnului. Tot din caiete afli că o altă femeie,din Vâlcea,se simţea rău după ce a fost operată de aceeaşi boală necruţătoare.

Auzind ea de acest loc şi de minunile săvârşite de icoană,şi-a rugat soţul s-o ducă acolo. După ce a sărutat icoana făcătoare de minuni şi a spus rugăciuni fierbinţi,a putut mânca din nou şi s-a înzdrăvenit.

Maica Domnului lăcrimează în preajma sărbătorilor

Din 1938,când a fost pictată,icoana Fecioarei Maria i-a uimit de multe ori pe credincioşi. Se mai întâmpla să izvorască mir din ea,dar în 1992,ochiul drept al Maicii Domnului a lăcrimat pentru prima dată.

Uneori,această minune se repetă în apropierea sărbătorii din 8 septembrie. Din anul 1995,când a curs mir pe mitra Maicii din icoană timp de şapte minute,în fiecare săptămână se petrece la fel,ceea ce îi umple de speranţă pe oamenii cu boli grave care vin la Mănăstirea Hadâmbu.