Mituri despre exerciţiile prenatale

Exerciţiile fizice prenatale au beneficii atât asupra mamei, cât şi asupra bebeluşului. Mulţi specialişti spun că lipsa mişcării prenatale poate duce la creşterea presiunii arteriale, la apariţia durerilor musculare şi chiar la dezvoltarea diabetului.
Totuşi,în jurul exerciţiilor fizice prenatale s-au format o serie de mituri,unele adevărate,altele nu. Iată câteva dintre acestea!
1. Daca nu ai fost activă înainte de sarcină,nu poţi fi acum
Chiar dacă nu ai fost o fire pasionată de sport înainte de a rămâne însărcinată,asta nu înseamnă că exerciţiile moderate,precum joggingul,îţi va pune sarcina în pericol. Medicii recomandă ca persoanele sedentare să înceapă încet,mai întâi prin plimbări de 30 de minute,după care,dacă simt că pot face mai multă mişcare,să alerge în pas moderat.
2. Exerciţiile fizice pot cauza avortul
Un studiu danez efectuat pe 92 de mii de femei arată că timp de 18 săptămâni în care voluntarele au făcut mişcare,riscul de a avorta nu a crescut. Doar în cazul femeilor care au făcut mişcare la nivel intens,timp de 7 ore pe săptămână, s-a observat un risc mai mare de avort. Aşadar,atâta timp cât faci exerciţii fizice moderate,nu ai de ce să te îngrijorezi în privinţa sarcinii. Bineînţeles,înainte de a începe un program de exerciţii fizice este recomandat să ceri părerea unui medic specialist.
3. Nu ai voie să faci abdomene
Într-adevăr abdomenele nu sunt indicate în timpul sarcinii,din cauza faptului că în momentul exerciţiilor,uterul poate apăsa pe vena cava,care duce sânge la inimă,iar fluxul sanguin scăzut te poate face să te simţi ameţită şi slăbită. Însă,există numeroase alte metode de a face mişcare,la un nivel moderat. Una dintre cele mai recomandate pentru persoanele însărcinate este mişcarea în apă,care te va ajuta să te relaxezi şi să îţi întăreşti musculatura.