Pelerinajele de Rusalii, un prilej de regăsire spirituală

1 62228 original jpg jpeg

Spre deosebire de anul trecut, când credincioşii de rituri diferite au sărbătorit împreună Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, în acest an, pe 23 iunie, va fi mare praznic numai pentru ortodocşi şi greco-catolici.

În jurul acestei date,ei pornesc în pelerinaje la importante schituri mănăstireşti din ţară,spre a trăi la intensitate maximă acest eveniment spiritual de mare importanţă.

Sărbătoarea Rusaliilor este foarte importantă pentru că tradiţia creştină spune că a cincizecea zi după Învierea Domnului a apărut şi biserica creştină. În acel moment,Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinţilor Apostoli,care au început să grăiască în toate limbile pământului,răspândindu-se apoi în lume şi făcând cunoscute învăţăturile Mântuitorului. Prin urmare,ce moment ar fi mai prielnic pentru a simţi comuniunea creştină în Sfânta Biserică? Mulţi credincioşi înţeleg acest aspect al vieţii creştine şi se pregătesc pentru a merge în pelerinaje şi a întâmpina greutăţile unor drumuri,tânjind după acel moment de conştientizare a unităţii cu cele sfinte şi de bucurie împărtăşită la slujbele de Rusalii din marile schituri româneşti. Te invităm să descoperi trei zone în care se fac anual pelerinaje la praznicul Cincizecimii!

Schiturile din Bucovina şi Moldova,mereu primitoare

Măcar o dată în viaţă merită să faci efortul de a merge într-un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina şi Moldova. În preajma Rusaliilor,se organizează călătorii în locurile sfinte din aceste regiuni. Cu aproximativ 250 de lei,poţi vedea mănăstiri importante:Sihla,Sihăstria,Secu,Cămârzani,Păltiniş,Rarău şi Petru Vodă. La Schitul Păltiniş,în ajunul Cincizecimii,poţi să iei parte la Slujba de Priveghere,primind binecuvântarea de la Părintele Haralambie. Pe la Mănăstirea Rarău,aflată pe muntele cu acelaşi nume,poţi să păşeşti în biserica mică de lemn şi să te închini la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul,o icoană făcătoare de minuni. La Schitul Petru Vodă primeşti o binecuvântare specială de la Părintele Iustin Pârvu. Ultimele două opriri din pelerinaj se fac la Mănăstirile Sihăstria şi Secu,unde ai ocazia să te închini la mormintele Părinţilor Ilie Cleopa,Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan,respectiv la Icoana Maicii Domnului Cipriotă şi la moaştele Sfântului Mitropolit Varlaam.

Izvoarele tămăduitoare din Transilvania îţi dau putere

Un al pelerinaj pe care-l poţi face în această perioadă este la schiturile transilvănene Prislop,Izbuc,„Sfânta Cruce“,Hodoş-Bodrog,Crişan. În apropiere de Haţeg,într-un peisaj mirific,se află Mănăstirea Prislop,despre care mulţi spun cu mâna pe inimă că este un colţ de rai. Dacă ţi-e sufletul apăsat de griji,mergi să bei din apa izvorului vindecător din curtea schitului,roagă-te la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la mormântul Părintelui Arsenie Boca sau în peştera Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop. Un alt izvor minunat pe la care poţi trece în pelerinaj este cel carstic de la Mănăstirea Izbuc,iar alte două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului se află pe traseu,la schiturile „Sfântul Simion Stâlpnicul“şi la Hodoş-Bodrog. Nu termina pelerinajul fără să vizitezi şi Mănăstirea „Sfânta Cruce“,unde se găsesc moaştele Sfintei Xenia,cea care ajută tinerele necăsătorite să-şi găsească soţi buni şi mamelor să aibă copii buni.

La mănăstirile din Muntenia găseşti pilde de credinţă

Dacă locuieşti în Muntenia,ai ocazia să descoperi multe locuri binecuvântate de Dumnezeu la Mănăstirile Ciolanu,Caraiman,„Sfântul Ioan Botezătorul“,Sinaia,Ghighiu. Fiecare te va surprinde prin ceva deosebit. Schitul Ciolanu,de pildă,este cea mai veche lavră monahală din Buzău,ctitorită la 1590,de soţia domnitorului Mihnea Turcitul. În Duminica Rusaliilor,ia parte la Sfânta Liturghie săvârşită de Părintele ctitor Gherontie Puiu,la Mănăstirea Caraiman,din Buşteni. Ai ocazia să primeşti de la părinte un model de credinţă,el însuşi fiind îndemnat în mai multe vise de Maica Domnului să ridice un schit în acele locuri. La finalul pelerinajului,aproape de Ploieşti,abate-te şi pe la Mănăstirea Ghighiu,pentru închinăciune la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „siriaca“.

Rugăciune de mulţumire către Duhul Sfânt (la Rusalii)

„Doamne,Dumnezeule Duhule Sfânt,Îţi mulţumim că eşti Mângâietor,de Viaţă-Făcător,Dătătorul tuturor bunătăţilor! Te chemăm,Doamne,vino şi Te sălăşluieşte întru noi,curăţeşte inimile noastre şi fă-Ţi locaş în ele! Îţi mulţumim,Doamne,pentru toate darurile Tale sfinte! Îţi mulţuim pentru viaţă şi pentru toate darurile care întreţin viaţa! Îţi mulţumim că ne iubeşti,că ne aperi de cel viclean! Îţi mulţumim că ne luminezi cu lumina Ta necreată şi ne descoperi din tainele Tale! Îţi mulţumim că eşti noi şi că ne dai putere să le ducem pe toate,bune şi mai puţin bune! Îţi mulţumim pentru puterea de viaţă pe care o sufli asupra noastră! Şi noi Te iubim Doamne,Te slăvim şi Îţi mulţumim pentru toate! Amin.“



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg