Picu Pătruţ: călugărul poet şi pictor

1 61958 original jpg jpeg

Minunata alăturare a cuvintelor şi culorilor, chipurile expresive, scenele biblice în stil popular românesc... versurile şi picturile monahului Picu Pătruţ continuă să impresioneze prin armonia şi originalitatea lor.

Picu Pătruţ s-a născut în 1818,într-o familie de ţărani din Săliştea Sibiului. De mic a avut aplecare spre viaţa religioasă:a intrat în slujba bisericii la vârsta de 11 ani. Toată viaţa şi-a petrecut-o în satul natal – dar asta nu l-a împiedicat să desăvârşească o operă artistică cu ecouri internaţionale. Profunda credinţă în cele sfinte,dar şi în frumuseţea sufletulului omenesc s-a reflectat în lucrările sale:a scris sute de cântări,imnuri şi poeme,ilustrate cu celebrele sale acuarele.

Un făcător de „viersuri“

Autodidact,a scris poeme religioase,într-un stil inspirat din folclorul românesc. „Viersurile“ sau „vierşurile“ sale erau închinate principalelor praznice ale bisericii,majoritatea fiind puse pe muzică de însuşi autorul lor. „Ţi s-au golit trupul tău/ Şi ai suferit toiage/ De la cei fără de leage/ Şi atâta de cumplit/ Sfântul trup ţi s-au zdrobit.“  Această strofă,închinată lui Ioan cel Nou de la Suceava,ilustrează plastic chinurile îndurate de martiri în apărarea credinţei lor-şi este un exemplu al modului în care monahul îşi concepea „cântările“.

Cuvinte ilustrate

Picu Pătruţ nu s-a mulţumit doar să pună cuvintele pe muzică:a dorit să le şi ilustreze. Miniaturile au fost concepute ca să dea viaţă şi culoare paginii scrise,fiind rodul creativităţii de inspiraţie folclorică. De multe ori,personajele din Noul sau Vechiul Testament sunt îmbrăcate în port popular sau au pe cap căciuli specifice portului din Mărginimea Sibiului. Cadrul în care au loc scenele biblice sunt inspirate de natura Săliştei natale – de unde nota originală de pitoresc,de autentic.

Ştiai că...

... o parte din creaţiile lui Picu Pătruţ se mai păstrează şi astăzi în cultura populară din Sălişte? Poemul său despre Craii care vestesc naşterea Mântuitorului este prezentat de copii în perioada Crăciunului.



Recente

Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg