Postul, măsura dragostei faţă de Dumnezeu!

1 52737 original jpg jpeg

Postul Crăciunului este prilej de reculegere, de mărturisire şi de iertare a păcatelor, este o perioadă de rugăciune şi de curăţare a trupului şi a sufletului. Nu degeaba este supranumit Postul bucuriei: ne pregăteşte pentru cea mai luminoasă sărbătoare creştină, Naşterea Domnului.

El ne aminteşte de Postul de 40 de zile al lui Moise,pe Muntele Sinai,înainte de a primi de la Dumnezeu Cele 10 porunci,precum şi de perioada în care Sfinţii Părinţi se pregăteau să întâmpine venirea pe lume a lui Iisus Hristos.Care este folosul postului

Sfinţii Părinţi spun că postul este măsura dragostei noastre faţă de Dumnezeu. De aceea,postul înseamnă mai mult decât abţinerea de la mâncare şi de la băutură. Înseamnă mai ales să încerci să fii mai bun,mai milostiv,mai atent la necazurile celor din jur şi să te schimbi în bine pentru întâmpinarea acestei mari sărbători creştine. Şi faptele noastre de zi cu zi trebuie însoţite de rugăciunea pentru liniştea casei,a familiei,pentru morţi şi chiar pentru duşmani. Degeaba ţinem post dacă nu avem linişte în casă şi dacă nu trăim în armonie cu cei din jur.

Postul Crăciunului este mai puţin aspru decât cel al Paştelui şi mult mai uşor de ţinut. În această perioadă,ţinem post la carne,ouă şi lactate,iar în fiecare săptămână sunt două zile în care avem dezlegare la peşte şi la vin. Cine are putere poate ţine post negru în fiecare miercuri şi vineri din această perioadă. În Ajunul Crăciunului,ţinem post negru până seara,când putem mânca grâu fiert îndulcit cu miere,poame,covrigi sau turte din făină. Rânduiala Postului din Ajun aminteşte de cum au aşteptat prorocul Daniil şi cei trei tineri din Babilon venirea pe lume a pruncului Hristos.

Femeile însărcinate,scutite de post

Cei care nu ţin post sunt copiii,pentru că ei sunt curaţi la suflet,femeile însărcinate şi persoanele bolnave. Mai important decât postul alimentar este rugăciunea pe care o rostim zilnic şi pe care o însoţim de fapte bune. Cea mai potrivită rugăciune a postului,spusă mai mult în mănăstiri,de către călugări,este Rugăciunea Inimii sau Rugăciunea lui Iisus:„Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine,păcătosul!”,pentru că are cea mai mare putere spirituală.

Rugăciune din Postul Crăciunului

„Dumnezeul nostru,întăreşte-ne cu puterea Ta,ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă,spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre,spre omorârea patimilor şi biruinţa asupra păcatului,ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne,să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta,întru toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi,Hristoase Dumnezeule,şi Ţie slavă înălţăm. Amin!“