Postul Sfintei Marii, alinare pentru trup şi suflet

1 58904 original jpg jpeg

Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, marchează, în tradiţia poporului român, trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Credincioşii ortodocşi ţin în fiecare an,de la 1 august până pe 14,Postul Adormirii Maicii Domnului,cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Uspenia.

Purifică trupul şi sufletul

Spre deosebire de Postul Paştelui,care durează 7 săptămâni,cel al Maicii Domnului este mai uşor de ţinut,mai ales că el coincide cu perioada verii,când pieţele abundă de legume şi fructe. Pe durata acestuia,creştinii au voie să mănânce doar o dată peşte,la sărbătoarea Schimbării la Faţă,care are loc pe 6 august.

Scopul acestui post este acela de a găsi mântuirea în faţa Bunului Dumnezeu. Sfântul Vasile cel Mare spune că postul „ alungă spiritele,îndeamnă la pietate,face să iubim înfrânarea,inspiră modestia şi dă aripi rugăciunii“. Mai mult decât atât,duhovnicii îi sfătuiesc pe oameni să se roage mai mult,să se împace cu cei care le-au greşit,să fie binevoitori,să-i viziteze pe cei bolnavi,să facă fapte bune şi să postească şi cu trupul,deoarece doar postul alimentar nu este folositor.

Citeşte şi:

Sfaturi ca să mănânci corect în POST

Postul reduce stresul şi regenerează ficatul

Grija faţă de aproapele

An de an,pe durata postului Sfintei Mării creştinii obişnuiesc să meargă în pelerinaje la mănăstirile care îi poartă hramul. Aici duc ofrande,dau de pomană celor nevoiaşi şi fac rugăciuni pentru ocrotirea familiei şi a pruncilor.

Obiceiuri maramureşene de Sfânta Marie

Etnologul Dumitru Iuga,în cartea „Memoria Ethnologia“,spune că în perioada postului Sfintei Marii fetele din Maramureş îşi cos costume speciale,lucrate numai în alb (cămaşă,poale,surt),cu care se îmbracă pentru pelerinajul spre Mănăstirea Moisei,ce are loc între 14-15 septembrie.

Tot în această zonă,există credinţa potrivit căreia,dacă plouă în ziua praznicului,toată toamna va ploua,iar recoltele vor fi strânse cu greu de pe câmp. În plus,se spune că dacă toamna sunt ciuperci multe,mor mulţi oameni tineri.

În unele zone ale Moldovei,sărbătoarea este considerată „a morţilor“,fiind pomeniţi toţi aceia ce au primit numele Preacuratei şi doar Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este considerată o sărbătoare onomastică.

Alte semnificaţii ale sărbătorii

 • În această zi se fac praznice de pomenire pentru cei morţi,sunt interzize scăldatul în apă şi dormitul pe prispă şi se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor.
 • Ciobanii desfac staulele şi mioarele încep să coboare la ţarina de lângă sat.
 • După această sărbătoare pot să înceapă semănăturile de toamnă şi se pot face nunţi (din 16 august până la 14 noiembrie).
 • Sărbătoarea Maicii Domnului anunţă începerea târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.


Recente

Iertare jpg
animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg