Sărbătorile săptămânii

1 48113 original jpg jpeg

Pe 15 ianuarie creştinii ortodocşi şi romano-catolici îşi amintesc de Sfântul Pavel Tebeul, primul ascet care s-a retras în pustie, numit şi Sfântul Paul de credincioşii catolici. Sfântul Antonie petrecuse cinci ani în rugăciune, când a descoperit în Sfântul Pavel un pustnic mai desăvârşit decât el.

17 ianuarie –Credincioşii ortodocşi,romano-catolici,greco-catolicişi reformaţi îl prăznuiesc pe cuviosul părinte Antonie cel Mare,purtătorul de Dumnezeu şi făcătorul de minuni.

20 ianuarie-Mozaicii sărbătoresc Anul Nou al Arborilor,în cea de-a 15-a zi a lunii numite Shevat,a 11-a lună a calendarului evreiesc. Este o celebrare a naturii,la care se mănâncă fructe şi sunt plantaţi pomi.

Dicţionar biblic

Acatist:imn de mulţumire,de laudă şi de preamărire,închinat sfinţilor. Unele dintre cele mai cunoscute acatiste sunt cele închinate Maicii Domnului şi Sfintei Parascheva.Sanctuar:locul sacru dintr-un templu sau dintr-o biserică. Printre cele mai cunoscute din lume sunt Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes,din Franţa,şi Sanctuarul de la Fatima,din Portugalia.Fecioara Maria:fiica lui Ioachim şi a Anei. Pe când era copilă,a mers la templu,unde a rămas până la 14 ani. Apoi,Maria s-a logodit cu Iosif. Datorită credinţei Ei în Dumnezeu,a fost aleasă să-l poarte în pântec pe Mântuitorul Iisus Hristos. După moartea Fecioarei Maria,trupul ei s-a înălţat la cer. Credincioşii o sărbătoresc pe Maica Domnului în fiecare an:pe 15 august,când prăznuiesc Adormirea,şi pe 8 septembrie,când sărbătoresc naşterea ei.Recente