Spaima apelor

1 46993 original jpg jpeg

În credinţele populare, râurile şi lacurile aveau o stăpână numită Ştima Apelor, care era o arătare înfricoşătoare. Ea se făcea văzută numai pe timp de noapte celor care îi apăreau în cale. Tradiţia spune că ar fi pe jumătate femeie, pe jumătate peşte.

În unele zone,se credea că este înaltă şi că poartă haine albe. Pe vreme rea sau în serile cu lună plină,se zice că iese la suprafaţa apei,se scaldă şi poate ajunge şi în aşezările omeneşti. Nu merge,ci pluteşte ca pe un nor. Dacă te întâlneşti cu ea,nu trebuie să o bagi în seamă,pentru că altfel te face mut şi te sluţeşte.

Inventatoarele muzicii

Fiicele Ştimei se numesc Fetele de Apă. Au coadă de peşte şi partea de sus a corpului este de femeie,iar în loc de mâini au aripi. Se spune că ele ar fi inventat muzica. Atunci când apa se tulbură şi apar valuri,ele ies la suprafaţă şi cântă cu glas dumnezeiesc.

Când termină de cântat,încep să se joace şi să se hârjonească. Dacă le vede vreun flăcău,este fermecat de frumuseţea lor şi vrea numaidecât să le atingă,iar ele îl atrag pe fundul apelor.

Te-ar putea interesa şi:

Noaptea strigoilor

Ceapa arată cum va fi vremea