Tot ce nu ştiai despre vise

1 64032 original jpg jpeg

De mii de ani visele fascinează omenirea. La ce folosesc? Ce înseamnă? Nu s-a găsit un răspuns precis la aceste întrebări, însă cercetările au scos la iveală descoperiri uimitoare legate de acest „mister“.

De la ce vârstă începem să visăm? Cercetătorii sunt împărţiţi:unii spun că începând cu vârsta de 2 ani,alţii că dinainte de a ne naşte. Studiile arată că,încă din viaţa intrauterină,copiii trec prin diferite stadii ale somnului. Un neurolog american susţine că ar fi detectat semne că fătul visează începând cu vârsta de 26 săptămâni.

Cât visezi într-o viaţă?

În cursul vieţii,un om poate avea mai mult de 100.000 de vise. Punând totul cap la cap,se estimează că o pesoană de 60 de ani şi-a petrecut 5 ani din viaţă visând! Există două tipuri de somn:lent şi rapid (sau paradoxal). Se vorbeşte adesea de incidenţa viselor în timpul somnului paradoxal,însă în realitate putem să visăm toată noaptea. În timpul fazei rapide,care decurge în a doua parte a nopţii,visele sunt pline de acţiune-şi ni le amintim mai bine.

Visători mari şi mici

Conform unei estimări,persoanele uită circa 90 % dintre ceea ce visează. De ce unii îşi amintesc mai bine,în timp ce alţii nu? O ipoteză sugerează că creierul are nevoie să se „trezească“ chiar şi o perioadă foarte scurtă pentru a putea înmagazina informaţiile din timpul somnului. O cercetare împarte persoanele în visători mari şi mici,cei mari având activitate cerebrală mai intensă şi fiind deci capabili să-şi aducă aminte cu lux de amănunte „aventurile“ din timpul somnului.

Vezi doar ce cunoşti

Nu poţi visa un chip pe care nu l-ai văzut niciodată. Chiar dacă visele sunt adesea asociate cu imaginaţia bogată,creierul nostru nu este totuşi capabil să inventeze lucruri pe care nu le ştie deja. Toate persoanele şi chipurile care ne apar în somn sunt sau aduc cu oameni pe care i-am întâlnit în viaţa reală. Studiile mai arată că bărbaţii şi femeile visează diferit:bărbaţii,mai mult personaje masculine,în timp ce femeile,jumate-jumate. Visele bărbaţilor tind să fie mai violente fizic,în timp ce ale femeilor sunt mai agresive verbal.

Alb-negru sau color?

Nu toată lumea visează în culori. Conform estimărilor,12 % din populaţie visează doar alb-negru – iar acest procent ar fi fost chiar mai mare în trecut. Cercetările derulate în prima jumătate a secolului XX arată că,în epoca respectivă,oamenii făceau,cu precădere,vise monocrome. Cu trecerea timpului,raportul s-a inversat. Specialiştii cred că la originea schimbării sunt televizoarele şi filmele color.

Mecanism de învăţare

Visele te pot ajuta să fixezi cunoştinţele. Lucrări ştiinţifice au arătat că subiecţii au executat mai bine o activitate dacă au visat-o în timpul nopţii. Somnul şi visele ar permite creierului să trieze informaţiile relevante şi să le stocheze în memorie la diferite nivele,ameliorând astfel performanţele intelectuale. Interesant e că realitatea se poate infiltra în vise,când creierul nu e complet adormit. De aceea,în visele tale cele mai ciudate poate să apară o sonerie (care e cea de la ceasul deşteptător) sau o sirenă de ambulanţă.

Despre „visele lucide“

Chiar dacă pare de domeniul SF,ne putem controla visele. Iar asta se obţine prin antrenament. Cei care reuşesc să fie conştienţi că visează,chiar în timp ce procesul are loc,pot modifica scenariul care se derulează în spatele ochilor închişi. Sunt aşa-numitele „vise lucide“. Atenţie însă,sforăitul,asociat cu apneea în somn,te poate împiedica total să visezi.

Ştiai că...

... visele orbilor sunt diferite? Un studiu danez a arătat că visele nevăzătorilor care s-au născut ca atare nu implică nicio impresie vizuală,ci doar senzaţii legate de miros,gust,atingere.

... „subiectele“ viselor sunt limitate? Anumite teme revin în mod regulat în timpul somnului,îndiferent de cultura,sexul sau vârsta subiecţilor.

... cei mici nu apar în propriile vise? Aceştia nu sunt capabili să se vadă în visele lor înainte de a fi împlinit 3 ani – vârsta la care li se cristalizează conştiinţa de sine.



Recente

Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg