Tradiţii şi superstiţii de Ignat. Ce nu este bine să faci pe 20 decembrie

1 traditii de ignat1 jpg jpeg

Sărbătoarea Ignatului aduce cu sine ritualuri străvechi, pe care le regăsim şi astăzi în toate zonele rurale din România. An de an, pe 20 decembrie, tăiatul porcului bifează începutul pregătirilor pentru Crăciun.

În ziua de 20 decembrie, românii, cu precădere cei din mediul rural, sărbătoresc Ignatul, ziua în care, conform tradiţiei, este sacrificat porcul pentru masa de Crăciun. Ritualul sacrificării unui animal aminteşte de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) care jertfeau un animal în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Acest sacrificiu semnifică anul ce se încheie, dar şi noua viaţă ce se naşte - noul an.

Potrivit Agerpres, vechii daci sacrificau un animal ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După Solstiţiu, ziua începea să crească, iar Crăciunul era o sărbătoare a luminii şi a vieţii,

Citeşte şi: Atrage norocul de partea ta! Cea mai puternică rugăciune pentru bani şi împlinire

Tradiţii şi superstiţii pe 20 decembrie, de Ignat

În ajunul tăierii porcului de Ignat, în unele regiuni ale ţării se păstrează obiceiul de a fierbe grâu în fiecare casă, grâu pe care stăpânul casei trebuie să-l tămâie şi să-l binecuvânteze. Toţi ai casei trebuie să mânce din acest grâu, iar ceea ce rămâne se aruncă dimineaţa la păsări. Numai aşa vor fi cu toţii feriţi de necazuri şi supărări.

Încă de dimineaţă, sătenii îşi pregătesc cele necesare pentru tăiatul porcului şi pregătirea preparatelor tradiţionale din carne de porc.

În toată agitaţia, cei mai fericiţi sunt copiii, căci ei vor fi urcaţi pe porcul pârlit şi curăţat, pentru a fi voioşi tot anul. Tot copiii au parte de băşica porcului, din care vor face o minge cu care se vor juca printre picioarele adulţilor.

Citeşte şi: Rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti de Crăciun. Spune aceste cuvinte pe 25 decembrie şi vei avea noroc

În unele sate, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriţi de boli de-a lungul anului următor.

Alte obiceiuri cer ca înainte de a începe sacrificiul, porcul să fie însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte şi pe spate, zicându-se: În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!

Când vii cu porcul tăiat în casă, trebuie adusă mai întâi căpăţâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.

Tradiţii de Ignat despre vreme

Când tai porcul de Ignat, înainte de Crăciun, uită-te bine la splina lui. Grosimea splinei prevesteşte cât de grea va fi iarna care vine. Când splina e peste tot groasă, iarna va fi grea de la început până la sfârşit. Dacă splina e doar la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna va fi doar la început sau la sfârşit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, aşa şi iarna o să fie mai grea la mijloc.

Primăvara, seamănă porumbul în aceeaşi zi din săptămână în care a picat Ignatul. Adaugă în cuib şi seminţe de dovleac ca să ai parte de rod bogat.Recente

psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
cristaloterapie jpg
Somatizarea emotiilor jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg