Surprinzătoarea gustare care te va ajuta să ai un somn bun

1 shutterstock 533884729 jpg jpeg

Când nu reuşeşti să te odihneşti bine o lungă perioadă de timp, vei încerca orice pentru a avea un somn bun. Iar dacă pastilele ies din calcul, oamenii de ştiinţă spun că există o opţiune accesibilă şi ... delicioasă.

O banană mâncată înainte de culcare ar putea fi soluţia pentru un somn somn mai bun. Aceste fructe sunt pline de substanţe nutritive, iar unele dintre ele chiar favorizează somnul. În plus, sunt bogate în carbohidraţi, iar despre aceştia se ştie că induc o senzaţie de somnolenţă după ce sunt consumaţi. Însă carbohidraţii din banane nu ar trebui să ne îngrijoreze, nu sunt carbohidraţi complecşi, ci glucide care se digeră rapid, aşa că nu vom avea o senzaţie de stomac plin în timp ce dormim. 

Acest fruct conţine vitamina B6, care este un element-cheie prin care organismul uman produce melatonină. Numită şi „hormonul somnului” sau „hormonul întunericului”, melatonina este eliberată pe timp de noapte şi îi dă semnale organismului când este timpul să doarmă.

Unele persoane care suferă de insomnie sau au dificultăţi în a adormi iau suplimente de melatonină fără prescripţie medicală, dar, pe termen lung, aceste pastile nu vor mai avea efect.

Bananele sunt pline de potasiu şi magneziu, iar aceste minerale relaxează muşchii, ceea ce, de asemenea, va conduce la un somn liniştit. O banană mare (200 de grame) are aproximativ 10% din doza zilnică recomandată de potasiu şi 12% din doza recomandată de magneziu. Totodată, aceste fructe conţin triptofan, un aminoacid responsabil de sintetizarea serotoninei, substanţă numită şi "hormonul fericirii".

O banană mâncată în timpul zilei nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni, deoarece organismul nu va începe să producă imediat melatonină. Secreţia acestui hormon este "controlată" şi de alţi factori, precum lumina naturală şi ritmul circadian (ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparţinând entităţilor vii: oameni, animale, plante). Însă o banană înainte de culcare cu siguranţă poate face diferenţa.

FOTO Shutterstock