Te poate ajuta dieta să previi cancerul? Iată ce alimente pot avea efect protector!

1 alimente cancer jpg jpeg

Hrana pe care o consumi influenţează riscul de apariţie a bolilor cronice precum cele de inimă, diabetul şi cancerul. Iată ce este bine să incluzi zilnic sau cât mai des în dietă!

Broccoli

În broccoli, specialiştii au identificat un compus, sulforafan, care s-a demonstrat că are proprietăţi anticancerigene. Într-unul dintre aceste studii clinice s-a observat că sulforafanul a redus mărimea şi numărul celulelor canceroase cu până la 75%. Acest compus, care este prezent şi în alte legume crucifere (varză, conopidă), este asociat şi cu un risc mai mic de apariţie a cencrului colorectal. Aşadar, consumă cel puţin o dată pe săptămână broccoli (este ideal să îl prepari termic cât mai puţin, pentru a nu-şi distruge substanţele protectoare).

Morcovii

Consumând cât mai des morcovi furnizezi organismului fibre şi compuşi cu rol antioxidant, printre care betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A, importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi a celulelor. Totodată, morcovii conţin şi un compus (luteolină), un flavonoid cu acţiune antioxidantă, antiinflamatoare şi anticancer.

Roşiile

Sursă de vitamine (A şi C) şi de minerale (potasiu), roşiile mai au în componenţă o substanţă valoroasă: licopenul, pigment care le dă culoarea specifică. Totodată, licopenul are şi virtuţi antitumorale. Mai multe studii au arătat că licopenul poate avea acţiune anticancerigenă. Creşte aportul de roşii adăugându-le în salate, în sandvişuri şi în sosuri.

Usturoiul

Principalul compus al usturoiului, alicina, a arătat, în cadrul unor cercetări, că poate distruge celulele maligne. Într-un studiu la care au participat peste 540.000 de persoane, s-a constatat că voluntarii care au consumat frecvent usturoi şi ceapă au avut un risc mai mic de a face cancer de stomac decât cei care le-au inclus mai rar în dietă.

Peştele gras

Acizii graşi Omega-3 prezenţi în peştele gras au efect protector contra cancerului de sân, însă această acţiune nu s-a observat şi în cazul administrării de suplimente cu acest compus. Potrivit unor specialişti, efectul protector al peştelui gras este valabil la persoanele care adoptă o dietă de tip mediteraneean. Alege sardinele, pentru că, în comparaţie cu alt tip de peşte gras, sunt mai puţin contaminate cu metale grele. În plus, peştele gras este şi sursă de vitamina D, care poate proteja de cancer.

Citricele

Consumul de alimente precum lămâile, portocalele şi grepfrutul este asociat cu un risc mai mic de apariţie a cancerului. Astfel, s-a observat că persoanele care includ citricele frecvent în dietă îşi reduc probabilitatea de apariţie a cancerului din sfera digestivă şi pulmonară. O trecere în revistă a 9 studii a arătat că un consum regulat de citrice oferă protecţie contra cancerului pancreatic. De asemenea, persoane care consumă cel puţin 3 porţii de citrice pe săptămână au un risc cu 28% mai mic de a face cancer de stomac.

Uleiul de măsline

Persoanele cu dietă mediteraneeană, care include consumul de fructe, legume, peşte, cereale integrale şi ulei de măsline, sunt mai ferite de bolile cardiovasculare şi de cancer. Studiile au arătat că persoanele care au un regim de tip mediteraneean au un risc cu 15% mai mici de a face cancer.   



Recente

find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg
shutterstock 2377547251 jpg
roblox jpg
caine test iluzie jpg
shutterstock 1917555536 jpg
shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg