Ai prea mulţi prieteni? Ar putea avea un impact negativ asupra sănătăţii tale mintale!
Să ai un prieten pe care te poţi baza poate fi o binecuvântare. Este important ca în viaţă să ai alături o persoană care te poate susţine, în momentele grele. Dar ştiai că numărul de prieteni îţi poate influenţa sănătatea mintală?
Un prieten bun îţi este alături atunci când, în viaţă, ai de-a face cu o circumstanţă grea. Este important să ai lângă tine prieteni adevăraţi, însă, potrivit experţilor, numărul mare de prieteni ar putea fi dăunător sănătăţii tale mintale. A avea un prieten bun, de încredere, cu care îţi împărtăşeşti gândurile, convingerile şi sentimentele este mai bine, decât să fii înconjurat de oameni de care nu ai nevoie, spun specialiştii.
Potrivit „Brightside‟, atunci când ai în jurul tău un număr mare de prieteni, lipseşte un lucru important: echilibrul. Poate fi o provocare să îţi faci timp pentru fiecare în parte. Dacă eşti preocupat să le faci tuturor pe plac, prietenia poate deveni epuizantă, la un moment dat, din punct de vedere emoţional sau fizic. Când ai mai puţine cunoştinţe, îţi este mai uşor să îţi defineşti priorităţile, iar, ca rezultat, te vei putea concentra mai mult pe propria dezvoltare.
Prietenii sunt aliaţii noştri în căutarea fericirii, însă de câţi prieteni avem nevoie pentru a fi, pe deplin, fericiţi?
De câţi prieteni ai nevoie ca să fii fericit?
Cercetările efectuate de către profesorul Suzanne Degges-White au descoperit că persoanele care au între trei şi cinci prieteni raportează cel mai înalt nivel de satisfacţie, în viaţă. Desigur, este posibil să mai puţini prieteni sau mai mulţi şi să fii mai fericit şi echilibrat, însă cei mai mulţi oameni studiaţi au raportat acest interval.
De asemenea, s-a constatat că putem fi mai fericiţi, dacă ne concentrăm pe prietenii care durează de cel puţin 20 de ani. Autorul principal al studiului îndeamnă să alegem întotdeauna calitatea, nu cantitatea: „Din cauza muncii şi din cauza activităţilor generale, te poţi epuiza şi poţi rămâne fără energie pentru a gestiona în mod corespunzător relaţiile pe care le ai. Alege calitatea, nu cantitatea! Alege-i pe cei care te cunosc cel mai bine!‟, îndeamnă profesorul Suzanne Degges-White.
Sursă foto: Shutterstock