Ce eficienţă are vaccinul de la AstraZeneca şi cui îi este recomandat

Până la finalul lunii martie, ţara noastră ar urma să primească 1,3 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford (ChAdOx1-S) este un vaccin cu vector viral nereplicativ, potrivit vaccinare-covid.gov.ro. „Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, în cazul vaccinului ChAdOx1-S un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informaţia genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului şi vor fi produşi anticorpi şi celule care să o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaşte şi va fi pregătit să se apere”, menţionează aceeaşi sursă.
Ce eficienţă are
Eficacitatea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca/Oxford la persoanele care au primit ambele doze este calculată la 59.5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Protecţia începe după circa trei săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin, dar este posibil ca protecţia optimă să nu fie atinsă până la 15 zile după cea de-a doua doză. Durata protecţiei acestui vaccin este în curs de evaluare, conform informaţiilor prezentate pe platforma vaccinare-covid.gov.ro.
Cui îi este recomandat
Vaccinul de la AstraZeneca „se poate administra persoanelor de peste 18 ani în 2 doze, la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni”, precizează dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Studiile clinice nu au permis estimarea eficacităţii la persoanele cu vârsta peste 55 ani.