Ce înseamnă când partenerul îngenunchează pentru a propune în căsătorie? Semnificaţii din vremea cavalerilor
În mod tradiţional, partenerul de cuplu se aşază pe unul dintre genunchi şi îi va pune întrebarea mult aşteptată partenerei sale: „vrei să fii soţia mea?”. Faptul de a te pune în genunchi datează încă din vremurile străvechi, având diferite semnificaţii, printre care respectul şi supunerea.
Este posibil ca acest obicei să fi apărut în Imperiul Persan, în funcţie de ierarhia socială. În cazul în care o persoană era mai puţin inferioară celeilalte, sărutul se oferea pe obraz. În schimb, dacă diferenţa de statut era mult mai mare, cel inferior se prosterna. Asta se întâmpla undeva în jurul anului 430 î.Hr., scrie Mentalfloss.com.
Acest tip de salut, cunoscut sub numele de „proskynesis”, a fost adoptat de Alexandru cel Mare când a preluat imperiul un secol mai târziu. Mulţi dintre locuitori au dezaprobat noul ritual, considerând că un astfel de gest ar trebui rezervat doar zeilor.
Cei care luptau în războaie, îngenuncheau ulterior în faţa comandantului lor pentru a fi numiţi cavaleri. O altă semnificaţie, de data aceasta romantică, datează tot din perioada cavalerilor.
În secolul al XI-lea, aceştia au început să formeze legături strânse cu doamnele de la curte. Pentru că multe dintre ele erau deja căsătorite, legătura nu era una amoroasă, în schimb, era un angajament serios. Cu alte cuvinte, cavalerii erau dispuşi să-şi apere persoanele iubite la fel cum îi slujeau pe regi.
Tot la acea vreme, când un domn curtenitor îi propunea doamnei sale, de fapt îi promitea loialitatea faţă de ea şi îi declara dragostea nemuritoare, iar îngenuncherea era un act firesc.
Revenind la propunerea de căsătorie, din punct de vedere istoric, multe dintre ele semănau mai mult cu negocierile de afaceri între membrii familiilor, astfel că romantismul nu-şi prea avea rostul, potrivit Brides.com.
Pe scurt, îngenuncherea a fost asociată multă vreme cu ideea de rugăciune, devotament, respect, supunere, umilinţă.
Propunerea în căsătorie, importantă sau nu?
Amy Shack Egan, organizatoare de nunţi, a explicat că femeile cresc şi învaţă că ziua nunţii trebuie să fie cea mai frumoasă din viaţa lor, dar mai ales că propunerea în genunchi este obligatorie. Expertul atrage atenţia că aceste credinţe pot fi, de cele mai multe ori, frustrante pentru cupluri şi că a avut ocazia de a cunoaşte partenere care se întrebau, în mod obsesiv, dacă vor fi cerute de soţii sau când se va întâmpla asta.
Alexandra din Tennessee are o relaţie de lungă durată, însă nu este căsătorită. De multe ori, simte presiunea celorlalţi asupra partenerului ei de viaţă care îl sfătuiesc să o ceară în căsătorie. În fond, oamenii pot fi atât de prinşi în ideea de romantism încât uită că a propune în căsătorie este o decizie importantă ce are nevoie de acordul ambelor părţi. Nu în ultimul rând, cele mai bune propuneri în căsătorie, indiferent că au legătură cu îngenuncherea sau nu, sunt menite să fie autentice şi speciale pentru ambii parteneri.