Ce sunt celulele T. Nu doar prezenţa anticorpilor este importantă în răspunsul imun la COVID-19!

1 covid 19 jpg jpeg

Specialiştii iniţiază primul studiu din România, care urmăreşte imunitatea specifică, mediată celular, în cazul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Cine se poate înscrie.

Sistemul Medical MedLife îşi propune identificarea prezenţei şi urmărirea activităţii celulelor T la pacienţi infectaţi anterior cu virusul SARS-CoV-2 şi la pacienţi vaccinaţi împotriva COVID-19, în raport cu prezenţa sau absenţa anticorpilor specifici COVID-19. Demersul se va desfăşura în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara şi are ca obiectiv analizarea unui eşantion de 700 de persoane.

„În acest moment nu avem date clare cu privire la răspunsul imun pe termen lung împotriva COVID-19. Nu ştim dacă protecţia faţă de SARS-CoV-2 este dată doar de acei anticorpi care apar în urma infecţiei şi a vaccinării sau avem nevoie şi de celulele T, care recunosc proteinele virale şi omoară celulele infectate. Există câteva studiile internaţionale care ne indică faptul că imunitatea celulară persistă perioade mai lungi de timp, chiar şi după ce anticorpii dispar, însă obiectivul nostru este să facem o radiografie a situaţiei din România, să analizăm date provenite de la pacienţi din România şi să oferim informaţii relevante pentru ţara noastră. Acest studiu randomizat pe T-cells vine în completarea celorlalte demersuri de cercetare desfăşurate de MedLife în ultima perioadă, care urmăresc nivelul de imunitate dobândită natural sau în urma vaccinării împotriva COVID-19‟, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.

Ce sunt celulele T?

Pentru a înţelege de ce nu doar prezenţa anticorpilor este importantă atunci când vine vorba de răspunsul imun la COVID-19, biologul Dumitru Jardan, coordonatorul studiului derulat de MedLife, explică ce sunt celulele T, cum funcţionează acestea şi ce reprezintă imunitatea celulară:

„Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sânge), acestea având un rol central în declanşarea răspunsului imun la o infecţie virală. Atunci când un virus pătrunde într-o celulă, pe suprafaţa celulelor infectate încep să fie prezentate fragmente din proteinele virale. Astfel, celulele T sunt alertate şi se activează, după care încep să distrugă celulele infectate din organism.

În ceea ce priveşte răspunsul limfocitelor T în raport cu infecţia COVID-19, în acest moment nu este clar dacă nivelul anticorpilor se corelează cu nivelul de răspuns al celulelor T şi nici nu ştim care răspuns este mai important pentru a ne proteja de boală – anticorpii sau celulele T. Faptul că o persoană are anticorpi este, cu siguranţă, un lucru bun. Întrebarea este: sunt suficienţi doar anticorpii pentru a oferi protecţie în faţa virusului? sau după dispariţia anticorpilor, celulele T pot să ofere protecţie? Obiectivul nostru este să încercăm să răspundem la unele din aceste întrebări, analizând date provenite de la subiecţi din România şi să obţinem informaţii relevante pentru ţara noastră cu privire la răspunsul imun celular‟, a declarat Dumitru Jardan.

Cele patru categorii de persoane vizate

Pentru a identifica posibile diferenţe în ceea ce priveşte răspunsul imun celular, MedLife vizează analizarea datelor provenite de la 4 categorii de persoane:

1. Persoane care au trecut prin infecţie COVID-19 până în luna iulie 2020 (test PCR pozitiv) şi nu s-au vaccinat încă; 2. Persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada septembrie - decembrie 2020 (test PCR pozitiv) şi nu s-au vaccinat încă; 3. Persoane care nu au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat încă; 4. Persoane care s-au vaccinat şi care au 2 luni, respectiv 4 luni de la rapel.

Studiul vizează patru categorii de persoane, care în urma selecţiei, vor beneficia de analize gratuite. Persoanele care se califică vor fi contactate de reprezentanţii MedLife în vederea stabililirii detaliilor necesare pentru efectuarea analizelor. Participanţii selectaţi vor beneficia, cu titlu de gratuitate, de o serie de analize, printre care: hemoleucogramă completă, CRP, imunoglobulina A/G/M, bateria completă de teste serologice pentru detectarea anticorpilor - IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric şi IgG anti-Nucleocapsida. De asemenea, persoanele care nu au certitudinea că au trecut prin boală şi nici nu s-au vaccinat, aşa-zişii martori negativi, vor fi testaţi şi RT-PCR, pentru a exclude posibilitatea unei infecţii curente în momentul desfăşurării proiectului.

Pentru a se califica, persoanele din oricare din cele patru categorii trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, reşedinţa în Bucureşti, Braşov, Cluj sau Timişoara şi să nu sufere de anumite afecţiuni, precum: boli autoimune, diabet zaharat, hemopatii maligne, neoplasme, tuberculoză, hepatită virală, HIV, transplant de organe/ţesuturi, afecţiuni acute curente; de asemenea, femeile însărcinate nu pot participa la studiu.

Înscrierile se fac pe baza completării chestionarului disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t.

Studiul randomizat care analizează imunitatea celulară împotriva COVID-19 este cel de-al 8-lea derulat pro bono de MedLife de la începutul pandemiei, printre subiectele cercetărilor anterioare numărându-se imunizarea naturală a populaţiei, atât la nivel naţional, cât şi local (Suceava), dinamica anticorpilor dobândiţi natural la pacienţii infectaţi, secvenţierea genomului virusului SARS-CoV-2 şi evaluarea gradului de imunizare post-vaccinare.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul  Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor  Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata  Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala  Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei  Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți  sursa   shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie  sursa   hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune  sursa   GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort  A ta e pe lista  Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg