Cele 7 trăsături pe care le au în comun optimiştii. De ce e bine să vezi partea plină a paharului

1 shutterstock 113493646 jpg jpeg

Când vine vorba despre optimism versus pesimism, atât realitatea, cât şi ştiinţa confirmă că persoanele optimiste sunt mai câştigate. Pe de o parte, optimiştii văd partea frumoasă a lucrurilor, iar pe de altă parte, că binele adesea învinge răul.

Cercetările ştiinţifice, însă, sugerează că pesimiştii, spre deosebire de optimişti, sunt cei care trăiesc mai mult, pentru că sunt mai precauţi şi nu-şi asumă riscuri stupide, aşa cum fac optimiştii, amatori de aventuri şi de distracţie. Dacă se presupune că pot trăi mai mult, nu înseamnă că pesimiştii sunt şi mai fericiţi. Însă nici că optimiştii nu se lasă, din când în când, copleşiţi de gânduri negre. Cu toate acestea, cei mai mulţi optimişti au câteva trăsături în comun, potrivit psihologului Charles S. Carver.

Se adaptează din mers

Atitudinea plină de speranţă a optimiştilor îi ajută să fie perseverenţi şi să facă faţă dificultăţilor, pentru că au siguranţa că lucrurile se vor aşeza, se vor rezolva în timp. De asemenea, persoanele optimiste se adaptează mai uşor situaţiilor noi, astfel că, atunci când ceva nu funcţionează, ele încearcă să găsească alte soluţii.

Fac mişcare

Optimiştii sunt proactivi şi se implică în acţiunile care promovează sănătatea şi starea de bine; sportul este unul dintre factorii care stimulează creşterea nivelului de serotonină (hormonul fericirii).

Nu ţin ranchiună

Există dovezi potrivit cărora optimiştii sunt mai iertători, susţine Carver, adăugând că persoanele optimiste tind să vadă în orice partea bună a lucrurilor. „De exemplu, în loc să ia lucrurile personal, optimiştii caută posibilele cauze ale comportamentului jignitor, pentru ca apoi să vadă imaginea de ansamblu‟, este de părere psihologul.

Nu fac obsesii

Optimiştii se concentrează mai puţin pe modele de gândire neproductive. Pe de altă parte, studiile sugerează că oamenii cu viziune optimistă asupra vieţii au aşteptări pozitive, care pot contribui la bunăstarea emoţională.

Nu sunt aşa de stresaţi

Studiile arată, de asemenea, că optimiştii au niveluri mai scăzute ale hormonului stresului, şi asta pentru că aceştia au tendinţa să se îngrijoreze mai puţin.

Dorm mai bine

Lipsa de griji se poate traduce prin faptul că optimiştii nu stau treji toată noaptea să despice firul în patru. Poate aşa se explică de ce insomniacii sunt mai puţin optimişti comparativ cu persoanele care dorm şapte-opt ore pe noapte.

Sunt recunoscători

Tot din studiile ştiinţifice a reieşit că dispoziţia unei persoane de a exprima sentimente de recunoştiinţă şi apreciere este legată, cum altfel?!, de optimism. Atitudinea optimiştilor de a vedea partea plină a paharului îi face să aprecieze mai mult ceea ce au.

@shutterstock  



Recente

shutterstock 1561419991 jpg
shutterstock 2436027337 jpg
Ce este limerenta  Sursa foto shutterstock 2513006111 jpg
shutterstock 1704424849 jpg
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg
Cum recunosti partenerul cactus evitant  Sursa foto shutterstock 2140103645 jpg
shutterstock 2424655849 jpg
shutterstock 2261967525 jpg
cuplu matur  foto   Shutterstock jpg
Inainte de casatorie jpg
sexy  foto   Shutterstock jpg
Ce este teoria cepei si de ce e utila in relatii  Sursa foto shutterstock 1811847472 jpg
Iată totul despre testele rapide pentru boli cu transmitere sexuală și cum să le faci! jpg
diferenta de varsta jpg
Cupluri fericite jpg
cuplu jpg
7 indicii ca partenerul este nesigur pe tine  Sursa foto shutterstock 1926380891 jpg
seducție  foto   Shutterstock jpg