Cele mai frecvente minciuni pe care le spunem toţi şi de ce să renunţi la ele?
Toată lumea minte din diverse motive. Fie că vrem să obţinem ceea ce ne dorim ori să acoperim o greşeală pe care am făcut-o, fie că dorim să protejăm pe cineva pe care îl iubim, fiecare dintre noi strecoară câte o minciună din când în când.
Dacă eşti sincer cu tine, ţi-ai da seama că minciuna este probabil o parte importantă a vieţii tale de zi cu zi. Chiar dacă nu au pus la cale o schemă piramidală sau nu-ţi înşeli partenerul, este posibil să fi minţit prin omisiune sau să fi spus ceva doar pentru a ieşi cu bine dintr-o conjunctură nefavorabilă ţie. Uneori faci asta din bunăvoinţă pentru cei dragi, alteori din comoditate. Oricum ar fi, o minciună rămâne o minciună.
„Asta e delicios!‟ şi „E cel mai grozav cadou!‟, cele mai auzite de sărbători
Un parfum pe care nu-l vei folosi niciodată, un pulover sau o bluză care nu-ţi vin bine sau nu sunt stilul tău nu au cum să intre în categoria „cel mai grozav cadou primit vreodată”? De asemenea, la mesele de sărbători în familie, când guşti din preparatele altcuiva, nu exagera şi limitează-te la o reacţie politicoasă numai dacă şi se cere părerea.
„Ajung în 5 minute‟
Când întârzii, la fel ca atunci când eşti prea obosit să te trezeşti, intervine magicul „5 minute” care se lungeşte ca mozzarella pe pizza fierbinte şi poate însemna oricât, chiar şi 20 sau 30 de minute. Dacă cineva îţi spune că întârzie 5 minute, fii sigur că mai ai mult de aşteptat.
„Doar am glumit!‟
Dacă aci o gafă şi spui ceva ce deranjează, recunoaşte şi cere scuze. E inutil să dregi totul cu un „Am glumit!”.
„N-am primit mesajul tău‟
Învinovăţirea tehnologiei este una dintre cele mai bune scuze în era modernă. De fapt, ai primit mesajul, dar pur şi simplu nu ţi-a atras atenţia sau ai amânat citirea lui.
Citeşte şi:
Ce ascund cei mai mulţi oameni de partenerii lor. Aceste minciuni pot duce chiar şi la divorţ!
Ei sunt mincinoşii zodiacului! Nu trebuie să crezi o iotă din ce spun. Iubitul tău e printre ei?
„Chiar voiam să spun şi eu asta!‟
De la a dori să fi spus ceva inteligent până la a reuşi cu adevărat este cale lungă. De fapt, nu aveai de gând să spui ceea ce tocmai ai auzit la altcineva.
„Sunt foarte obosit!‟ sau „Sunt ocupat în weekendul acela‟
Toţi suntem obosiţi, mai ales în pandemie. Totuşi, este o minciună să spui că eşti prea obosit pentru a merge la o plimbare cu un prieten, apoi să stai treaz până la ora 3:00 dimineaţa ascultând muzică sau urmărind videoclipuri pe internet. Dacă primeşti o invitaţie, renunţă să spui că ai altceva planificat pentru un final de săptămână, cu atât mai mult dacă eşti cunsocut ca un om care nu-şi face planuri de obicei.
„N-am vrut!‟
Nu e om să nu i se fi întâmplat să facă o greşeală şi să nu dea vina pe un accident. Data viitoare când se mai petrece ceva ce afectează pe cineva, recunoaşte că a fost vina ta şi că pur şi simplu nu ai luat în calcul urmările.
FOTO: Shutterstock