Copiii care au condus lumea. Cine a ocupat tronul de la o vârstă fragedă

1 mihai i copil jpg jpeg

În contexte mai puţin fericite, copiii din unele familiile regale au moştenit tronul încă din primele zile de viaţă. Teoretic, pentru că practic alţi membri ai familiei sau cunoscuţi au preluat responsabilităţile ce le reveneau micuţilor.

Maria Stuart (1542-1587), fosta regină a Scoţiei

Avea doar şase zile atunci când a preluat “tronul”. În schimb, mama sa a fost cea care s-a ocupat de toate responsabilităţile vieţii regale şi a poporului, în timp ce fetiţa ei era educată în Franţa. Când tânăra Maria (Foto 1 galerie) s-a reîntors în Scoţia, aceasta s-a recăsătorit la scurt timp după ce soţul a fost asasinat. S-a mutat în Anglia, în speranţa că va primi protecţie din partea verişoarei sale, Regina Elisabeta I, dar a fost încarcerată în Turnul Londrei unde şi-a petrecut următorii 18 ani. În cele din urmă, fosta regină a Scoţiei a fost executată prin decapitare, la vârsta de 44 de ani, fiind acuzată de complot pentru asasinarea verişoarei sale. 

Ţarul Ivan cel Groaznic al Rusiei (1530-1584)

Imediat după moartea tatălui său în 1533, Ivan (Foto 2 galerie), în vârstă de 3 ani, a fost numit marele prinţ al Moscovei şi moştenitorul legitim al tronului. Câţiva ani mai târziu, a murit şi mama lui Ivan, lăsându-l orfan, sub controlul unui grup de aristocraţi cunoscuţi sub numele de boieri. Aceştia au abuzat de tânărul Ivan, care a crescut flămând şi izolat. În cele din urmă, la vârsta de 16 ani, Ivan a chemat boierii într-o întâlnire şi l-a aruncat pe unul dintre ei într-o haită de câini de vânătoare care l-au ucis. A fost o manifestare eficientă de autoritate: boierii au renunţat la puterile lor şi Ivan a devenit ţar. În timpul domniei sale, ţarul a făcut mai multe fapte nesăbuite, ceea ce i-a adus porecla negativă. 

Regele Oyo al Ugandei, record mondial pentru cel mai tânăr monarh domnitor

Oyo (Foto 3 galerie), care conduce regatul Tooro din Uganda, a fost încoronat în 1995, la vârsta de trei ani. În timpul încoronării sale, a stat pe un tron ​​în miniatură jucându-se cu jucării, apoi şi-a scos coroana şi s-a târât în ​​poala mamei sale. Astăzi, Oyo, în vârstă de 24 de ani, este încă rege şi a colaborat cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în campaniile referitoare la SIDA.

Regina Isabella II a Spaniei (1830-1904)

Isabella (Foto 4 galerie) a fost numită regină la moartea tatălui ei în 1833, când avea avea doar trei ani, însă unii spanioli doreau ca unchiul Isabelei, Carlos, să fie rege. Carliştii, aşa cum erau cunoscuţi, au refuzat să recunoască o femeie monarh. Situaţia de atunci a dus la conflicte numite  războaie carliste. Isabella a fost încoronată oficial la vârsta de 13 ani, dar domnia sa nu a durat mult. Cetăţenii erau scandalizaţi de faptul că nu locuia cu soţul ei, iar în anul 1868, în urma unei răscoale, aceasta a fost exilată la Paris.  

Tutankamon, conducătorul Egiptului (1332-1323 î.Hr.) 

A  ajuns la putere când avea nouă ani şi a murit la vârsta de 18 ani, deşi încă nu este clar cum s-a întâmplat. În anul 1922, descoperirea mormântului său intact a rămas una dintre cele mai importante realizări arheologice ale istoriei. 

Ioan I al Franţei a fost rege pentru întreaga sa viaţă

Ioan a devenit rege imediat după naşterea sa în 1316 deoarece tatăl său murise cu doar câteva luni mai devreme. A murit cinci zile mai târziu - şi unii speculează că unchiul lui John, cel care i-a succedat pe tron, l-a otrăvit pe copil. 

Regele Mihai I al României 

Mihai I (Foto copertă) s-a născut la Sinaia. El a fost fiul regelui Carol al II-lea şi reginei Elena, iar bunicii din partea tatălui au fost regele Ferdinand I şi regina Maria. Alteţa Sa a devenit pentru prima dată rege al României în anul 1927, pe când avea şase ani. Bunicul său, regele Ferdinand I, murise, iar tatăl său, regele Carol al II-lea, renunţase la tron şi se stabilise în străinătate. Pentru că era minor, s-a format o regenţă alcătuită din principele Nicolae (unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie (ulterior, Constantin Sărăţeanu). În 1930, tatăl se întoarce în ţară şi îşi reia drepturile regale, în timp ce Mihai rămâne urmaş la tron.