Criza vârstei mijlocii: cum se manifestă şi cum o depăşeşti
Mulţi bărbaţi şi femei ajung într-o etapă a vieţii în care îşi dau seama că timpul i-a prins din urmă şi că nu mai sunt chiar în floarea vârstei. Drept urmare, dacă nu gestionează cum trebuie această perioadă, pot suferi o criză de încredere care le poate afecta viaţa, cariera şi chiar mariajul.
Este vorba despre o criză care apare şi se manifestă asemănător, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, undeva într-un segment de vârstă cuprins între 30 şi 50 de ani. Nu vorbim doar despre acel clişeu al bărbatului de 40 de ani, care se îmbracă în haine tinereşti şi-şi schimbă maşina cu una mai nouă, doar pentru a atrage atenţia femeilor care îi pot fi fiice. Problema se pune mult mai serios şi profund.
Cum se manifestă
De cele mai multe ori, vorbim despre o perioadă de frământări emoţionale, caracterizată în special de o puternică dorinţă de schimbare. Oamenii răspund la o criză de vârstă mijlocie în moduri diferite, dar, de obicei, aceasta implică o schimbare în modul în care acţionează şi se simte şi în atitudinea lor faţă de viaţă. Se poate întâmpla oricând după prima tinereţe şi poate dura câţiva ani. De obicei, termenul „criză de vârstă mijlocie“ reflectă aspectele negative ale schimbării. Fenomenul este, de asemenea, cunoscut sub numele de tranziţia vârstei mijlocii, căutarea identităţii, sindromul cuibului gol sau revizuirea identităţii. Psihologii au identificat o legătură între această criză şi nefericire şi au ajuns la concluzia că punctul culminant se manifestă în jurul vârstei de 47 de ani.
Principalele cauze
O criză de vârstă mijlocie poate fi declanşată de un eveniment semnificativ din viaţă, unul care ne aminteşte de vârsta noastră şi ne spune că am trăit tot ceea ce era mai plăcut sau că timpul se scurge. Principalele cauze sunt legate, dar nu exclusiv cauzate, de una sau mai multe dintre aceste evenimente şi trăiri: conştientizarea îmbătrânirii (căderea părului, debutul menopauzei), o sperietură care are legătură cu starea ta de sănătate, un divorţ, plecarea de acasă a copiilor sau regretele cu privire la realizările vieţii tale.
Ce probleme apar în mariaj
O criză de vârstă mijlocie într-un mariaj implică, adesea, multe întrebări. Un soţ începe să-şi pună întrebări dacă viaţa pe care o duce este maximum posibil şi poate începe să-şi dorească mai mult. De asemenea, se mai poate întreba de ce face lucrurile pe care le face, nu se mai recunoaşte pe sine sau cine a devenit. În alte situaţii, un soţ se poate compara cu oameni de succes pe care îi cunoaşteţi, cum ar fi prieteni, rude şi colegi de muncă sau chiar cu străini pe care îi observă la cumpărături. Când se întâmplă acest lucru, acesta începe să se simtă puţin important şi să experimenteze un puternic sentiment de regret.
Cum poate fi depăşită criza?
Când identifici o astfel de criză la partenerul tău de viaţă, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să-i fii aproape şi să-ţi oferi sprijinul nelimitat. Jumătăţii tale îi va fi mult mai uşor să depăşească problemele emoţionale, atunci când îi oferi afecţiune în acest moment delicat. Depăşirea crizei nu se va face peste noapte, aşa că este nevoie de răbdare şi timp pentru ca partenerul să-şi regăsească echilibrul emoţional. De asemenea, puteţi lua în considerare consilierea psihologică pentru criza de vârstă mijlocie, cu şedinţe la care să asistaţi împreună. Iar dacă tot se pune problema unei schimbări în stilul vostru de viaţă, poate că nu-i chiar atât de rău să mergeţi pe acest fir. Reevaluează împreună cu partenerul ceea ce vă doriţi de la viaţă şi hotărâţi dacă o transformare de un anumit fel nu cumva aduce un plus de valoare modului vostru de viaţă. Dacă da, şi este vorba despre un obiectiv realizabil, găsiţi împreună motivaţia necesară pentru a-l atinge.