Cum a schimbat sexul istoria – a construit imperii, a distrus dinastii şi a format religii noi
Pentru cei mai mulţi dintre noi, ceea ce se întâmplă în dormitorul cuiva este o chestiune privată, care n-ar trebui să privească pe nimeni altcineva. Însă, de-a lungul timpului, sexul a schimbat politica statelor şi a avut un impact major asupra lumii.
Atunci când relaţiile intime au fost făcute publice, au urmat consecinţe importante. Povestea Cleopatrei sau a Marchizului de Sade sunt doar câteva exemple că ceea ce făceau ei în intimitatea dormitorului lor a putut schimba cursul istoriei.
Actul sexual nu a avut niciodată doar rol reproductiv, oricât de mult au încercat unii să impună acest lucru. Însăşi istoria ne poate dovedi că anumiţi oameni, în anumite situaţii, s-au folosit de sex pentru a obţine anumite beneficii. Unora le-a conferit putere, pe alţii i-a lăsat fără pic de putere, au fost construite imperii şi s-au prăbuşit dinastii şi, implicit, au fost distruse vieţi.
Atunci când doi adulţi se îndrăgostesc, câteodată apar complicaţii nedorite venite odată cu o sarcină neaşteptată. Situaţia e cu atât mai complicată dacă acest lucru s-a întâmplat în 1958, în Virginia, iar cuplul cu pricina era interrasial. Era vorba despre Richard Loving şi Mildred Jeter, care, odată cu apariţia sarcinii respective, şi-au propus să-şi oficializeze relaţia.
Mariajul între doi oameni de culori diferite era ilegal în Virginia, aşadar viitorii părinţi au decis să-şi pună pirostriile într-un stat apropiat, în care visul lor era posibil, Washington. La întoarcere, însă, au fost pârâţi de un „binevoitor”, iar poliţia a dat buzna în dormitorul lor şi i-a arestat.
Cazul lor a devenit faimos. Cei doi „infractori” au ajuns până la Curtea Supremă să-şi pledeze cazul şi, surprinzător pentru mulţi, li s-a dat dreptate. Legea care interzicea căsnicia între cineva alb şi altcineva de culoare n-a mai fost valabilă din 1967.
Conform unui studiu publicat în 2008, cercetătorii sunt de părere că expediţia lui Cristofor Columb a făcut posibilă introducerea sifilisului în Europa. Cu alte cuvinte, atunci când marele explorator şi echipa lui s-au întors acasă, au avut cu ei crunta boală cu transmitere sexuală. Iar restul e istorie, ca să zic aşa. Cunoaştem cu toţii consecinţele acestei boli şi ravagiile pe care le-a făcut de-a lungul anilor atât pe Bătrânul Continent, cât şi în restul lumii.
După moartea fratelui său, în 1502, Henry al VIII-lea a devenit rege şi s-a însurat cu văduva fratelui său, Catherine de Aragon. Toate bune şi frumoase, numai că soţia nu-i oferea mult doritul moştenitor de sex masculin, lucru care l-a determinat pe rege să-şi ia amantă. Zis şi făcut! Mai mult, amanta acestuia a rămas însărcinată, iar Henry a cerut atunci anularea căsniciei cu Aragon direct de la Papă.
Când Papa l-a refuzat, Henry a născocit o soluţie – a creat propria religie, care i-a permis divorţul şi s-o ia de soţie pe amanta sa, Anne Boleyn. Astfel, a luat naştere Biserica Anglicană! Regele şi Anne au avut o fiică, pe Regina Elisabeta I, după care Henry a luat din nou în calcul să se însoare cu altcineva. Doar biserica îi permitea acum...
La începutul secolului al XIII-lea, Genghis Khan a unit toate triburile nomade din Mongolia sub o singură forţă militară. În timpul întregului proces, a cucerit părţi masive din întreaga lume, imperiul său întinzându-se din Polonia modernă, la Vietnam şi Siria. Drept urmare, Khan este considerat, şi-n ziua de azi, unul dintre cei mai mari cuceritori ai tuturor timpurilor.
Cum a reuşit asta? Atunci când nu-şi făcea duşmari, făcea copii. Studiile arată că Genghis are, în momentul de faţă, 16 milioane de descendenţi. Fie că-şi dorea să-i recruteze pe toţi moştenitorii lui sau doar se bucura de procesul de concepere a unei noi vieţi, el şi-a crescut substanţial puterea unindu-i pe toţi nu numai sub un singur steag, ci într-o singură familie.
O familie regală europeană a refuzat să accepte căsnicii de alt sânge, adică în afara familiei lor. Charles al II-lea din Dinastia Habsburg avea tulburări mintale şi fizice atât de complicate, încât oamenii credeau că fusese vrăjit de vrăjitoare. Mai mult, Charles suferea şi de impotenţă şi, în ciuda celor doi căsnicii ale lui, n-a fost niciodată capabil să conceapă un moştenitor.
Inutil să mai spun că dinastia s-a încheiat odată cu el, fiind înlocuită, după 200 de ani de domnie, de Bourbon-ii francezi, în 1700. Cu toate că s-a suspectat mult timp că incestul era de vină pentru problemele medicale care au distrus dinastia Habsburg, abia recent a putut demonstra ştiinţa că relaţiile intime între membrii aceleiaşi familii au avut urmări dezastruoase, care au schimbat radical istoria.
Foto - Shutterstock