Cum îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte simţul umorului
Simţul umorului este influenţat de experienţele vieţii timpurii, iar părinţii joacă rolul principal în dezvoltarea acestei calităţi la copil. Cel mai mare avantaj pe care i-l poate oferi copilului este încrederea în sine şi bucuria de viaţă.
Copiii cu un bun simţ al umorului tind să fie plăcuţi în societate de către membrii familiei, colegi, prieteni şi profesori. Această calitate îi ajută să facă faţă mai uşor perioadelor mai stresante sau altor presiuni din mediul înconjurător. Iată cum îl poţi ajuta pe cel mic să descopere partea amuzantă a vieţii.
Jocul de-a cucu-bau, pentru bebeluşi
Unele dintre cele mai cunoscute jocuri care îi distrează pe copii de la vârste fragede este ,,Cucu-bau”. Fără ca să fie experţi în parenting, foarte mulţi părinţi îl practică fără să ştie că este un bun stimul pentru dezvoltarea umorului. Pentru sugari, jocul stârneşte emoţii puternice. Când mama sau tata îşi acoperă faţa cu mâinile, ei percep acest lucru ca o dispariţie a persoanei. Faptul că nu-i lăsă prea mult timp în aşteptare şi îşi descoperă imediat faţa le trezeşte bebeluşilor încântarea şi bucuria revederii. Surpriza îi face să zâmbească şi le dă o stare de siguranţă.
Cântecele amuzante, pentru prichindei
Pentru copilaşii cu vârste cuprinse înte 3-5 ani, cântecele educative şi amuzante sunt un mijloc de a le dezvolta atât imaginaţia, cât şi simţul umorului. Aici însă este nevoie de participarea dumneavoastră, ca adult. Nu-l lăsaţi pur şi simplu în faţa calculatorului sau a telefonului. Cântaţi împreună cu el şi adăugaţi propriile efecte comice. Alegeţi un cântecel cunoscut, cum ar fi unul despre sunetele animalelor. Schimbaţi glasul unui animal cu altul. De exemplu pisica face ,,ham” şi calul face ,,cucurigu”. Acest joc poate fi amuzant pentru copil, dacă este deja învăţat cu sunetele emise de fiecare animal. O altă variantă ar fi să adăugaţi cuvinte sau versuri neaşteptate la finalul unor fraze pe care deja le ştie. De exemplu, ,,Nani, nani, puişor”- în cadă! sau ,,Elefantul Cici şi-a pierdut- ciorapii, chirpicii/dinţii (sau alte cuvinte care să rimeze) în loc de cipicii”. Sunetele care rimează sunt cheia amuzamentului. În cele din urmă vor încerca şi ei să formeze rime.
Mai citeşte şi: Povestea bizară a femeii-maimuţă
Concursuri şi jocuri de rol pentru cei mai măricei
Faceţi cu copilul dumneavoastră un concurs de privit fix. Cine râde primul ,,pierde” jocul şi apoi trebuie să facă un lucru amuzant, să spună o glumă, să meargă caraghios, să danseze ca un balerin. Acest joc se poate transforma într-o activitate amuzantă pe măsură ce copiii sunt puşi în situaţia de a executa tot felul de sarcini.
Jocurile de rol le pot stimuli gândirea critică şi imaginaţia. Strângeţi într-o pălărie sau într-un coş câteva bileţele pe care aţi scris personaje cunoscute din filme, desene animante sau poveşti cunoscute de către copii. Extreageţi, pe rând, câte un bileţel şi interpretaţi rolurile acestora, iar ceilalţi vor trebui să ghicească. Oferiţii posibilitatea copilului să-şi aleagă haine, obiecte ajutătoare de prin casă, ( de exemplu o pălărie sau o baghetă pentru personajul Harry Potter. Aceste jocuri vor scoate în evidenţă abilităţile de socializare ale copilului, precum şi talentul său de a crea umor.
Mai citeşte şi: Ce au lăsat oamenii pe Lună?