De ce confundăm emoţiile cu dragostea: cum ştim că e iubire adevărată
În educaţia formală pe care o primesc în anii de şcoală, oamenii sunt privaţi de studiul emoţiilor, ca limbaj. De aceea, puterea lor emoţională scade şi nu mai comunică ceea ce simt, ce-şi doresc, nu mai sunt sinceri şi deschişi, crezând că vor fi judecaţi de ceilalţi. Din acest motiv, emoţiile nu mai sunt înţelese aşa cum ar trebui şi, adeseori, oamenii ajung să le confunde cu dragostea.
Emoţiile sunt sunt reacţii sau percepţii la ceva sau cineva din exterior, spune psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut drept Antrenorul Minţii. “Dragostea nu este emoţie şi nici reacţie. Pentru că dacă ar fi, ar dispărea la fel ca orice altă emoţie, la stimulii exteriori. Ce oamenii numesc în zilele noastre dragoste, este atracţie bazată pe tipar fizic, comportament şi programe educaţionale şi sociale întâlnite. Omul este amăgit de această dragoste şi o confundă cu o emoţie puternică pe care nu o înţelege, dar care îl cuprinde şi pe care o trăieşte.
Însă aceasta se consumă ca benzina de la maşină când mergi cu ea. Emoţiile ne pun în mişcare pentru a face ceea ce ne dorim, iar cu ajutorul lor luăm decizii; unele bune, altele mai puţin bune. În cazul omului nepregătit, emoţiile pun stăpânire pe acesta şi nu poate judeca sau raţionaliza o decizie. Astfel, nu ştie ce să facă pentru că nu ştie ce trăieşte”, explică psihologul Alexandru Pleşea.
“Pe de cealaltă parte, dragostea nu este o emoţie, care apare şi dispare în funcţie de dispoziţie, ci este o recunoaştere a ceea ce, prin cel din faţa ta, vezi la tine: răbdare, acceptare, umor, empatie, entuziasm etc.
"Accesarea emoţiilor, prin reacţii temporare, este ca intrarea într-un vis în care nu se pot controla lucrurile. Accesare dragostei, prin recunoaştere, este ca ieşirea din vis şi posibilitatea de a alege. Din acest motiv, dragostea dăinuie la unii, iar la alţii nu. Emoţia nu poate fi unită cu raţiunea. Raţiunea înţelege ce trăim. Emoţia, ca sentiment, reacţie sau percepţie este alt creier, cu viteze mai rapide decât mintea. De asta, uneori simţi ce se întâmplă în faţa ta, înainte ca mintea să ia o decizie. Din păcate e doar uneori. Emoţiile sunt reacţii rapide, în cazul omului neatent şi nepregătit, sau răspunsuri utile momentului, prin înţelegere, în cazul omului atent şi pregătit”, conchide psihologul.
FOTO Shutterstock