De ce devin neastâmpăraţi copiii în prezenţa mamelor? 5 motive care explică fenomenul
În calitate de principali îngrijitori ai copiilor, mămicile se bucură de cele mai fermecătoare manifestări ale celor mici, dar şi cu cele mai provocatoare, de la scâncete şi ţipete, la tantrumuri apărute din senin şi refuzul hranei, în timp ce în compania bunicilor sunt nişte îngeraşi.
Este posibil să fi observat cât de frumos se poartă copiii în timp ce stau cu alte persoane, apoi cum devin asemănători unor sălbatici când mama apare prin preajmă. Copiii tind să reacţioneze de fapt atunci când sunt în jurul mamei lor. Nu este un eşec al mamei, ci mai degrabă un compliment adus ei.
1. Vor să atragă atenţia mamei
Unul dintre motivele pentru care copiii reacţionează zgomotos în prejma mamei este acela că simt că poate exista o anumită competiţie pentru atenţia acordată lor de către mamă şi aceea acordată fraţilor, altor adulţi, unui animal de companie sau serviciului. Copiilor le place să li se acorde toată atenţia, iar ţipetele şi comportamentul negativ atrag atenţia asupra lor în mod sigur.
2. Se simt în siguranţă cu mama
Mamele sunt plasele de siguranţă ale copiilor, iar ei ştiu acest lucru. Copiii se comportă negativ mai mult în faţa părinţilor lor şi mai ales a mămicilor, deoarece faţă de ei se simt confortabil să-şi manifeste supărările. Nimănui nu-i place să-şi spună păsul tuturor străinilor, ci mai degrabă celor dragi şi persoanelor apropiate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru copii care decid să se comporte greşit şi să-şi arate vulnerabilităţilor părinţilor.
3. Îţi testează limitele
Testarea limitelor este un lucru firesc pentru copiii care sunt conectaţi cu mamele lor. Copiii ştiu că relaţia lor cu mama este sigură, aşa că simt că pot să nu se supună şi să depăşească limitele. Nu înseamnă că încearcă să facă asta în mod intenţionat, ci doar că el se dezvoltă normal şi are o relaţie bună cu mama sau cu părinţii. Totuşi, dacă nu există limite, copiii vor încerca să le împingă pentru a vedea cât de departe pot merge. Acest lucru se întâmplă adesea când mamele încearcă să le fie prietenă copiilor în loc de părinte. În esenţă, copiii se simt inconfortabil şi nesiguri atunci când nu există limite şi vor împinge limitele până vor le găsi.
4. Vor să obţină ceva
Tantrumurile celui mic se traduc uneori prin încearcarea lui de a te manipula. Poţi distinge acest tip de manipulare după faptul că au întotdeauna un scop raţional, logic. Încurajarea acestui tip de comportament îi va linişti doar pe moment, dar va îngreuna lucrurile pe termen lung. Copilul va ştii că dacă plânge sau se manifestă zgomotos va obţine ceea ce doreşte.
5. Comportamentul bun cere efort din partea copilului
Situaţiile sociale care îi implică pe străini sunt incomode pentru un copil. Toţi acţionăm diferit în prezenţa unor oameni pe care nu-i cunoaştem. De obicei, suntem mai rezervaţi şi simţim nevoia să ne comportăm cât mai frumos posibil în faţa unor persoane străine. Acest lucru este valabil şi pentru copii. Creierul în curs de dezvoltare al copiilor are nevoie de timp pentru a putea ajunge să controleze impulsurile. Este nevoie de energie pentru a fi bun şi pentru a respecta regulile, în special în cazul copiilor mici. Aşadar, când ajung acasă, se comportă urât, fac crize de plâns din senin tocmai pentru a se descărca emoţional. Mânia pe care o rezervă doar mamei este modul lor de a se linişti.
FOTO: Shutterstock