Masturbarea poate crea dependenţă? Ce vor experţii să ştii în acest sens
Masturbarea poate fi o parte sănătoasă a vieţii sexuale, fie că eşti sau nu într-o relaţie. Însă acest act poate avea şi o latură negativă. Explorarea corpului şi experimentarea plăcerii sexuale se poate transforma într-o adicţie? Oamenii de ştiinţă au oferit răspunsuri.
Privită ca o acţiune de cunoaştere a corpului, masturbarea reprezintă o acţiune sănătoasă. Sunt mai multe motive care indică spre autostimulare, dar există şi o limită subţire care poate duce la depedenţă. Dar când vorbesc despre „dependenţa de masturbare‟, experţii se referă, de fapt, la masturbarea excesivă sau compulsivă. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente că masturbarea este o acţiune de care poţi deveni dependent, spune sexologul Joe Kort, directorul Centrului pentru relaţii şi sănătate sexuală din Royal Oak, Michigan, SUA, pentru thehealthy.com. „Nu folosesc niciodată termenul de dependenţă decât dacă mă refer la o substanţă chimică externă, pe care cineva o administrează şi care îi poate crea dependenţă‟.
Ce este masturbarea compulsivă?
Nici doctorul şi psihologul Laurie Mintz, de la Universitatea din Florida, nu este de acord: „A numi orice este sexual o dependenţă – cum ar fi dependenţa de masturbare, dependenţa de pornografie – constituie unul dintre cele mai controversate subiecte din domeniu, cu sentimente puternice de ambele părţi‟.
Cu toate acestea, Judith Golden, terapeut sexual în Toronto, Canada, foloseşte expresia în practica ei, deoarece spune că sunt termeni înţeleşi uşor de oameni. „Există pofta de a repeta o activitate care este plăcută şi care, deseori, generează un sentiment de ruşine după aceea şi, totuşi, care se va repeta chiar şi după hotărârea de a opri‟, spune Golden. „Cu toate acestea, nu cred că masturbarea compulsivă se referă la acest lucru‟, continuă specialistul.
Diagnostic de „dependenţă de masturbare‟
În altă ordine de idei, această adicţie nu se încadrează la afecţiuni de sănătate mentală diagnosticabile. Nu există un diagnostic clinic oficial şi nu figurează în Manualul de diagnostic oficial. În plus, Asociaţia Americană a Terapeuţilor Sexuali, Consilierilor şi Educatorilor, una dintre organizaţiile majore de sexualitate din SUA şi din lume, care oferă certificare în terapia sexuală, nu recunoaşte masturbarea drept o dependenţă. Însă reprezentanţii asociaţiei au adoptat o poziţie explicită împotriva utilizării expresiei de dependenţă de masturbare. În schimb, este preferat „diagnosticul‟ de „masturbare compulsivă‟ sau „comportament sexual compulsiv‟. Pentru că „da, poate fi compulsiv, cum ar fi o formă de OCD – tulburare obsesiv-compulsivă – , şi pot exista şi alţi factori psihologici, inclusiv tulburări de control al impulsurilor‟, spune sexologul Joe Kort.
Semnele că masturbarea devine o problemă
Frecvenţa masturbării în sine nu este un motiv de îngrijorare, potrivit lui Mintz. Cu toate acestea, dacă răspunzi cu da la majoritatea sau chiar la toate întrebările de mai jos, ia în calcul un semn mai mult decât clar că masturbarea începe să devină o problemă de sănătate.
Anulezi evenimentele sociale pentru a rămâne acasă în scopul de a te autostimula?
Masturbarea interferează cu capacitatea ta de a forma sau de a menţine noi relaţii?
Casa, munca, şcoala sau viaţa personală suferă din cauza masturbării?
Când simţi emoţii negative – cum ar fi furia, anxietatea, stresul sau tristeţea – recurgi la masturbare pentru a-ţi găsi liniştea?
Simţi vinovăţie, stres sau supărare după ce efectuezi această activitate individuală?
@shutterstock