N-a existat dintotdeauna „Până când moartea ne va despărţi”. Când au devenit oamenii monogami şi de ce

1 poligamie jpg jpeg

În zilele noastre, auzim tot mai des că fiecare are perechea lui, acel unic partener cu care să ne petrecem tot restul vieţii. Cu toate că poligamia este practicată în anumite culturi actuale, oamenii tind, pe întregul glob, tot spre monogamie. Însă n-a fost aşa dintotdeauna.

În momentul de faţă, cei mai mulţi oameni sunt monogami, însă n-au fost aşa de la începuturile timpului. Oamenii de ştiinţă de la University Collage London au investigat întreaga situaţie şi au ajuns la o concluzie clară – monogamia a luat naştere pentru ca bărbaţii să-şi poată proteja copiii de alţi masculi care le dădeau târcoale proaspetelor mame pentru a se împerechea cu ele.

"Monogamia există în cultura noastră cam de 1.000 de ani", e de părere Kit Opie, un antropolog care studiază evoluţia omenirii la University College London. Opie susţine că primele primate din lume – care au existat acum 75 de milioane de ani – preferau să-şi trăiască viaţa de unele singure, adulţii petrecând timpul împreună doar ca să se împerecheze.

Pe măsură ce a trecut timpul, primatele au devenit mai sociabile şi au început să trăiască împreună în grupuri, însă singurii care au devenit monogami au fost oamenii. În prezent, alte specii de primate, precum cimpanzeii, se împerechează cu mai multe femele din grupul din care fac parte. „Oamenii au luat-o într-o altă direcţie”, ne informează Opie. De ce oare? Teoriile actuale sugerează că acest comportament are de-a face cu protejarea sănătăţii individuale şi-a celor nou-născuţi.

Pe măsură ce grupurile creşteau, de la zeci de oameni la mii de indivizi, cu aceeaşi viteză se răspândeau şi bolile cu transmitere sexuală, precizează un studiu recent. Chris Bauch şi colegii lui de la Universitatea Waterloo din Canada au folosit matematica pentru a simula evoluţia felului de împerechere în societatea umană.

Folosind demografia şi informaţiile avute la dispoziţie despre bolile existente, aceştia au descoperit că atunci când societatea s-a extins, bolile cu transmitere sexuală au devenit epidemice în rândul populaţiei. Cercetătorii sugerează că creşterea numărului de cazuri de boli cu transmitere sexuală a pus asemenea presiune pe oameni să devină monogami, încât chiar s-au străduit – şi se străduiesc în continuare – să menţină acest comportament.  

În grupurile mici de oameni – cum erau culegătorii, pe vremuri – nu exista asemenea ameninţare, însă pe măsură ce grupurile s-au extins – odată cu dezvoltarea agriculturii – bolile cu transmitere sexuală deveniseră atât de răspândite, încât a fost nevoie de măsuri drastice în sânul comunităţilor. Bolile cu transmitere sexuală puteau duce la infertilitate, din cauza unor infecţii precum sifilisul, chlamydia şi gonoreea, iar tratamentele pentru asemenea probleme medicale nu existau la acea vreme.

Astfel numai monogamia putea fi soluţia pentru ca masculii să-şi poată proteja moştenitorii. În plus, oamenii au început să perceapă bilile cu transmitere sexuală ca o pedeapsă pentru cei care mai practicau însă poligamia.

O altă teorie – susţinută şi de Opie – afirmă că monogamia le permitea oamenilor să-şi menţină averea dobândită prin agricultură prin intermediul mariajului. „Este o abordare interesantă! Mariajul a început să conteze prin prisma moştenirii averilor. Monogamia s-a născut datorită mariajului, nu a sistemului de împerechere.”

Bauch e de părere că alt factor care a dus la răspândirea monogamiei este alegerea pe care a început să o aibă femeia. În plus, odată cu trecerea anilor, creierul uman s-a dezvoltat, a devenit mai mare decât cel a predecesorilor lor, iar acest lucru a necesitat mai multă atenţie din partea mamei, care-l alăpta şi avea grijă de bebeluş mai mult timp, fără a mai fi disponibilă pentru împerechere la scurt timp după naştere.

„Bărbaţii stăteau şi aşteptau ca să se poată împerechea din nou cu femeile. Însă nu mai planificau să-şi omoare nou-născutul, dimpotrivă, începeau să-l protejeze tocmai pentru a-şi menţine femeia – adică proaspăta mamă – alături”, declară Opie.

Foto - Shutterstock



Recente

Obiceiuri zilnice pentru reaprinderea pasiunii in cuplu  Sursa foto shutterstock 2531030015 jpg
Cuplu zambind si imbratisandu se 2496174841 jpg
Semne benching in cuplu  Sursa foto shutterstock 217147789 jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2296782755 jpg
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
bărbat  foto   Shutterstock jpg
5 calitati cuceresc barbatii fara exceptie  Sursa foto shutterstock 1297522150 jpg
shutterstock 791294935 jpg
Prea multe esecuri in dragoste  Scapa de aceste obiceiuri  Sursa foto shutterstock 297583913 jpg
Relatia de cuplu ale acestor nativi se imbunatateste pana pe 27 octombrie  Sursa foto shutterstock 2480625331 jpg
Complimente la care barbatii nu rezista  Sursa foto shutterstock 1841027632 jpg
barbat fericit cadou aniversare 2177432677 jpg
shutterstock 204778261 jpg
shutterstock 1561419991 jpg
shutterstock 2436027337 jpg
Ce este limerenta  Sursa foto shutterstock 2513006111 jpg
shutterstock 1704424849 jpg
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
shutterstock 2448082283 jpg