Omicron NU afectează plămânii aşa cum o făcea tulpina Delta. Plus alte detalii despre cum evoluează infecţia
O nouă cercetare explică de ce varianta Omicron este diferită de tulpinile anterioare COVID.
Oamenii de ştiinţă sugerează faptul că varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în luna noiembrie 2021, în Africa de Sud, pare să provoace mai puţine daune plămânilor, fiind, de fapt, diferită de tulpinile anterioare de COVID-19.
O serie de noi studii în acest sens, în cadrul cărora s-au utilizat animale de laborator, şoareci şi hamsteri, au scos la iveală că Omicron îşi limitează infecţiozitatea la nivelul căilor aeriene superioare, conform publicaţiei medicale WebMD.
Mai precis, simptomele se manifestă în zona nasului, gâtului şi traheei. Tulpinile anterioare de COVID-19 ţinteau plămânii şi provocau dificultăţi serioase de respiraţie.
Roland Eils, un biolog computaţional la Institutul de Sănătate din Berlin, a declarat că aceste noi date indică modul cum evoluează infecţia cauzată de cea mai nouă tulpină de coronavirus.
„Este corect dacă spunem că boala se manifestă în primul rând în sistemul respirator superior‟, a spus savantul, pentru The New York Times.
În luna decembrie a anului trecut, un studiu de laborator care a avut ca temă evoluţia variantei Omicron a scos la iveală că tulpina provoacă o infecţie care se răspândeşte mai repede decât tulpina Delta. Mai exact, „se înmulţeşte de 70 de ori mai repede decât varianta Delta şi SARS-CoV-2 iniţială în bronhia umană, ceea ce poate explica de ce Omicron se poate transmite mai repede între oameni decât variantele anterioare‟, potrivit studiului.
Iar acesta pare să fie motivul pentru care Omicron provoacă mai puţine infecţii la plămâni. Bronhiile sunt cele două tuburi mari care transportă aerul din trahee spre plămâni; motiv pentru care Omicron poate fi mai centralizată în zona gâtului, conform Clinicii Cleveland.
@shuttrstock