Pasiuni de familie: Absolventă de Drept, şi-a deschis cofetărie în pandemie împreună cu mama
Fiecare dintre noi avem o pasiune, însă puţini sunt cei care au curajul să dea glas unui impuls şi să facă ceea ce iubesc cel mai mult. Pe unii, cum este Oana Butnărescu, viaţa i-a purtat mai întâi pe culoarele Facultăţii de Drept din Iaşi.
Tânăra voia sa urmeze o carieră în avocatură, însă atunci când pandemia a pornit cuptoarele în majoritatea caselor din întreaga lume, Oanei şi Mihaela, mama ei, au decis să pună în practică o idee mai veche, care avea să le schimbe viitorul. Aşa că Oana, studenta la drept, care învăţa continuu, în paralel, cum să facă cele mai bune dulciuri, şi Mihaela, de profesie farmacist, au decis că este timpul să se ocupe serios de visul dulce de a face prăjiturile copilăriei şi nu numai.
Echipa formată din Mihaela şi Oana Butnărescu, mamă-fiică, este exemplul ideal că experienţa maturităţii şi curajul tinereţii se împletesc perfect.
Dragoste transmisă din mamă în fiică
Pasiunea pentru dulciuri este transmisă din generaţie în generaţie in familia Butnărescu. Doamna a moştenit-o de la mama ei, când de mică o ajuta în bucătărie. „Mama avea un caiet cu tot felul de reţete de dulciuri. Avea metode originale de preparare şi de decorare. Am păstrat caietul ei, care acum se află chiar la noi în bucătăria laboratorului‟, mărturiseşte doamna Butnărescu. La început, ea obişnuia să gătească doar pentru familie şi pentru prieteni, cele mai căutate fiind reţetele clasice: „Albă ca Zăpada‟, prăjitura Televizor, Doboş etc. Astfel, nici nu e de mirare că fiica Oana i-a moştenit dragostea pentru dulciuri.
Prima cofetărie, acasă
Au început să gătească împreună în mica bucătărie de acasă şi se gândeau că poate, într-o zi, vor deschide şi o cofetărie. Pe măsură ce lunile treceau, iar prietenii le lăudau munca şi prăjiturile lor erau din ce în ce mai solicitate, Oana a început să prindă curaj şi s-a gândit că poate nu ar trebui să mai amâne momentul. Nu de aceeaşi părere era şi doamna Butnărescu, care se gândea că are o vârstă şi că e greu să investeşti fără să ai certitudinea că o să fie bine. Fiica ei însă era decisă să deschidă o cofetărie, chiar şi fără sprijinul mamei, fiind susţinută de tatăl ei.
De la Drept la cursuri de prăjituri
Oana dorea să ducă pasiunea pentru dulciuri la un alt nivel, chiar dacă în paralel era studentă la Facultatea de Drept din Iaşi. Într-o perioadă în care colegii ei erau preocupaţi doar de cursuri, examene şi timpul liber petrecut cu prietenii, Oana făcea naveta la Bucureşti, unde participa la cursuri de perfecţionare. „Plecam din Iaşi la 2 noaptea, ajungeam în Bucureşti dimineaţa, ziua făceam cursuri de macarons, eclere sau candy bar, după-amiaza aveam tren spre Iaşi, iar a doua zi mergeam la cursuri la facultate‟, îşi aminteşte ea. După ce a absolvit, a decis că este timpul ca visul ei să se transforme în realitate.
Pariu în pandemie
Au deschis cofetăria „Prăjiturile Ellei‟ într-o perioadă în care puţini aveau curajul să investească în afaceri, mai exact în iunie 2020. Începutul a fost cel mai greu, deoarece, pentru o vreme, doamna Butnărescu şi-a continuat cariera iniţială, cea de farmacist. „Eram tot timpul cu ochii pe ceas şi trebuia să mă organizez, astfel încât să am timp să ajung la cofetărie, să prepar blaturile pentru prăjituri, iar mai apoi să fug la farmacie. Am lucrat aşa timp de câteva luni, până în luna octombrie a anului trecut, când am decis să mă implic în totalitate micii afaceri de familie‟, povesteşte doamna. Cum se descurcă echipa în bucătărie? Treburile sunt bine împărţite. Doamna Butnărescu se ocupă de prima ei dragoste, prăjiturile cu foi şi creme, în timp ce Oana este maestră în prepararea şi decorarea torturilor. Prăjiturile care ies din mâinile lor sunt opere de artă, care ar stârni pofta chiar şi a celor mai pretenţioşi dintre noi. Poate vă întrebaţi care sunt dulciurile preferate a două cofetărese? Ei bine, dacă fiica adoră prăjitura Tosca, mama ar prefera oricând o felie de tort diplomat.
Numele cofetăriei vine de la numele de alint al doamnei Butnărescu, Ella.