4 mituri despre contracepţie, important de ştiut
Sunt multe mituri legate de metodele de contracepţie, unele bazate pe dovezi, altele pur şi simplu nefondate. Fii atentă la cele false şi evită-le, dacă nu eşti încă pregătită pentru o sarcină.
Cele mai multe mituri sunt bazate pe informaţii eronate,altele sunt transmise din generaţie în generaţie,însă,cel mai probabil,unele coincidenţe le fac să reziste în timp. Mai bine află adevărul despre cel mai frecvent folosite metode contraceptive,ca să nu te ia pe nepregătite o posibilă sarcină.
Alăptarea te protejează
Acesta este un mit fals. Deşi în urma alăptării se produce şi o întârziere a ovulaţiei,acest lucru nu înseamnă că eşti pe deplin protejată. Ovulaţia poate avea loc şi când o proaspătă mămică alăptează,aşa că e mai bine să te protejezi cu prezervativ. Asta,doar dacă nu îţi doreşti o altă sarcină.
Ejacularea în exteriorul vaginului e o metodă sigură
Crezi că dacă partenerul tău ejaculează în exteriorul vaginuluieşti ferită de o sarcină nedorită? Să ştii că este o metodă extrem de des utilizată de multe cupluri,însă nu este cea mai sigură.
Lichidul seminal,care conţine spermatozoizi,este eliminat şi înainte ca bărbatul să atingă punctul culminant şi să ejaculeze. În altă ordine de idei,unii reprezentanţi ai sexului tare nu au suficientă voinţă să se retragă la timp.
Duşul de după sex înlătură posibilitatea de a rămâne însărcinată
Dacă după actul sexualcomplet faci duş cu gând că astfel îndepărtezi orice risc de a rămâne însărcinată,să ştii că avem veşti proaste pentru tine. Studiile în domeniu nu au găsit o justificare viabilă pentru acest gest.
Duşul de după sex nu este o metodă eficientă contraceptivă,ca să nu spunem că nu ajută absolut deloc. După ce bărbatul ejaculează,lichidul spermatic pătrunde în cervix,iar apa cu gel de duş nu mai pot curăţa mare lucru. Faptul e consumat.
Înainte şi după ciclu nu rămâi însărcinată
În primul rând,trebuie să ştii că nu doar la ovulaţie eşti fertilă,iar în celelalte zile din lună şansele de a concepe un copil încep să scadă considerabil. Acest mit aduce în lumină erori de înţelegere şi de informare despre ciclul menstrual. Potrivit sfatulmedicului.ro,în procesul ciclului menstrual sunt implicati patru hormoni principali – substanţe chimice care stimulează sau reglează activitatea celulară a organelor.
Aceştia contribuie la eliberarea ovulului (ovulaţia),iar în cazul în care ovulul nu este fertilizat apare menstruaţia. Stabilirea zilei de ovulaţie este greu de precizat,pentru că perioada ciclului menstrual nu este regulată,de ea depinzând factori,precum stres,tratamente cu medicamente,vârstă. Prin urmare,nu te poţi baza pe ziua exactă a ovulaţiei.