Ce se întâmplă în creier când ai orgasm
Orgasmul se caracterizată printr-o serie de contracţii involuntare ale muşchilor pelvieni, spasme musculare în diferite părţi ale corpului, senzaţie de căldură, creşterea ritmului inimii şi dilatarea pupilelor. Lăsând la o parte sentimentul de euforie care apare, se întâmplă ceva surprinzător în creier atunci când ai orgasm.
Organele genitale transmit informaţii către creier
În timpul actului sexual,creierul nostru acţionează ca un „centru de plăcere“. Acest lucru poate explica de ce senzaţiile pot fi percepute diferit,în funcţie de ce parte a corpului este atinsă. Un studiu francez a descoperit că femeile experimentează două tipuri diferite de orgasme-clitoridiene şi vaginale-care diferă în fluxul de sânge şi senzaţii. Aceste orgasme conţin,de asemenea,un set diferit de nervi. Clitorisul,care se extinde de-a lungul ambelor părţi ale vulvei,are mai mult de 8.000 de terminaţii nervoase. Pentru bărbaţi,cât şi pentru femei,există patru tipuri de nervi responsabili pentru transmiterea de informaţii către creier în timpul unui orgasm.Cu toate că ambele sexe au tendinţa de a se angaja în comportamente diferite în timpul actului sexual,creierul bărbaţilor şi al femeilor nu sunt atât de diferit. În timpul unui orgasm,cortexul prefrontal lateral-regiunea creierului din spatele ochiului stâng se închide. Aceasta este considerată a fi vocea raţiunii şi zona ce ţine sub control comportamentul.
Oamenii de ştiinţă spun că creierul unei femei şi al unui bărbat în timpul orgasmului arată ca cel al unei persoane care se droghează,potrivit unui studiu publicat în „Journal of Neuroscience“.
O diferenţă între cele două sexe se află în Periaqueductal Gri (gri central) (PAG)-partea a creierului care este activată atunci când o femeie atinge punctul culminant. Această zonă nu este activată la bărbaţi atunci când au orgasm.
Ce au descoperit cercetătorii
Pentru unele femei,să aibă parte de orgasm nu este la fel de uşor pe cât pare. O parte dintre acestea suferă de tulburări de excitaţie sexuală. Acestea se caracterizează prin lipsa lubrifierii,înainte şi în timpul actului sexual sau imposibilitatea de a menţine lubrifierea,dureri în timpul actului sexual,scăderea apetitului sexual şi imposibilitatea de a ajunge la orgasm.
Dacă nu ai astfel de probleme,eşti o norocoasă! Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Rutgers au cerut mai multor femei să se stimuleze sexual în timp ce li se făcea o imagistică prin rezonanţă magnetică. Specialiştii au putut observa că în timpul orgasmului anumite zone din creier îşi schimbă culoarea în roşu,galben sau portocaliu.
În timp ce oamenii de ştiinţă au presupus că senzaţiile trăite în timpul orgasmului ajung la creier prin intermediul unor terminaţii din şina spinării,se pare că acesta ajunge acolo printr-un nerv lung,numit nervul vag,care ajunge din creier şi în zona pelvisului. Printre sarcinile acestui nerv se află cea de a trimite semnale care comunică inimii să-şi reducă ritmul în momentele intense,cum se întâmplă în timpul orgasmului.