Consecinţele negative pe care le o are o despărţire asupra creierului
Efectele produse asupra creierului de o idilă amoroasă sau de destrămarea unei relaţii sunt comparabile cu cele generate de anumite droguri, potrivit autorilor unui studiu american.
Dorind să afle ce se întâmplă în mintea unei persoane îndrăgostite sau care tocmai a fost dezamăgită pe plan sentimental,autorii studiului au ajuns la concluzia că "boala iubirii" reprezintă într-adevăr o realitate ştiinţifică.
Cu ajutorul RMN-ului,savanţii americani au încercat să descifreze misterul care învăluie consecinţele avute de despărţirile amoroase pe plan cerebral.
Modificările observate vizează regiuni ale creierului implicate şi în alte procese asociate cu motivarea,reglate de sistemele de recompensare. Nu este deloc surprinzător faptul că acele regiuni cerebrale sunt asociate cu sentimentele amoroase,însă savanţii evită să generalizeze atunci când vorbesc despre neurotransmiţătorii asociaţi.
În ceea ce priveşte despărţirile şi necazurile (şi toate situaţiile de doliu,în general),activări şi scăderi ale activităţii cerebrale au fost raportate în aceleaşi regiuni din creier. Este dificil de tras concluzii exacte,cu excepţia celor referitoare la sistemele care sunt implicate,însă acest fapt nu este surprinzător.Alţi doi neurotransmiţători sunt cel mai probabil implicaţi în mod direct în relaţiile amoroase:oxitocina şi vasopresina. Ei sunt implicaţi în formarea de legături amoroase,la şoarecii de câmp,şi joacă un rol important în stabilirea de legături sociale la oameni. Există două specii de şoareci de câmp în Statele Unite-o specie dă dovadă de fidelitate,iar cealaltă,de promiscuitate. Diferenţa dintre oxitocină şi vasopresină există şi este posibilă o transformare a uneia în alta,prin modificarea neurotransmiţătorilor şi a receptorilor lor.Ca manieră generală,cercetătorii rămân prudenţi în ceea ce priveşte folosirea datelor colectate prin imagistică cerebrală,care sunt adeseori "supra-interpretate". Aceste metode oferă imagini cu regiunile cerebrale deosebit de active sau inactive în timpul unei astfel de "boli amoroase".