De ce multe cupluri fericite preferă să doarmă separat? Avantajele somnului în paturi sau camere diferite
Unii ar putea spune că partenerii care nu împart acelaşi pat au probleme serioase de relaţionare. Un sondaj recent arată că, de fapt, somnul în dormitoare separate este chiar benefic pentru cuplu.
Potrivit unui sondaj realizat de Fundaţia Naţională a Somnului din SUA, doar 14% dintre cupluri dorm în paturi separate în fiecare noapte. Şi, deşi mulţi dintre noi ar putea crede că acele cupluri care dorm separat se despart, există studii care arată că opusul este de fapt adevărat.Pentru unii, a dormi în paturi diferite poate fi la fel de plăcut cum este pentru alţii să împartă patul cu partenerul lor.
Fiecare îşi poate adapta condiţiile de somn după cum doreşte
Modul în care îţi petreci noaptea în dormitorul pe care-l împarţi cu partenerul poate influenţa modul în care te simţi a doua zi. Satisfacţia conjugală şi sănătatea psihologică şi fizică depind de felul în care fiecare alege să se odihnească. Când două persoane cu preferinţe diferite şi programe de somn distincte ajung împreună, necesitatea de a face schimbări doar pentru a satisface nevoile partenerului ar putea dăuna relaţiei pe termen lung.
A dormi în dormitoare diferite înseamnă ca ambii să se poată relaxa în propriul mod după o zi obositoare. În acest fel, niciunul nu trebuie să meargă în vârful picioarelor sau să-şi facă griji dacă partenerul s-ar putea trezi în timp ce doreşti să urmăreşti ultimul episod al serialului favorit, înainte de culcare.
Un somn prost poate duce la certuri
După cum indică experţii, somnul alături de un partener care se agită sa sforăie te poate priva de 49 de minute de somn în fiecare noapte. Şi, atunci când un partener nu are un somn adecvat din cauza celuilalt, este posibil să apară conflicte între ei a doua zi. Studiul a confirmat faptul că partenerii care tind să aibă un somn de proastă calitate se ceartă mai des decât cei care se trezesc odihniţi. Pe de altă parte, persoanele care dorm bine noaptea au şanse mai mari să fie binedispuşi, au un nivel mai scăzut de stres şi sunt mai răbdători.
Somnul de proastă calitate poate avea un impact negativ asupra sănătăţii
În timpul nopţii, creierul nostru trece prin etapele somnului de mai multe ori: somn Non-REM şi REM (somn cu mişcare rapidă a ochilor). Dar când întrerupeţi ciclul trezindu-vă în timpul nopţii, creierul petrece mai mult timp în primul stadiu şi reduce din etapa REM. Şi fără un somn suficient, bunăstarea emoţională şi performanţa cognitivă au de suferit. Somnul întrerupt poate avea, de asemenea, consecinţe negative asupra sănătăţii pe termen scurt şi lung, cum ar fi hipertensiunea sau îngrăşarea.
Resentimentele faţă de un partener care nu te lasă să dormi pot distruge relaţia de cuplu
Sforăitul, agitaţia şi dificultatea de a împărţi patul sau pătura sunt doar câteva dintre motivele pentru care unele cupluri aleg să doarmă în paturi diferite sau chiar în dormitoare diferite. Insomniile cauzate de un partener care sforăie pot duce la o acumulare de furie, tensiune şi resentimente faţă de acesta. Dormitul într-un dormitor separat poate ajuta chiar şi la o relaţie prosperă, deoarece nimeni nu este privat de somn.