În cuplu banii sunt la comun sau în buzunare separate? Aceasta este întrebarea!

1 cuplu cu pusculita 1680613060 jpg jpeg

Unde există iubire, banii nu contează. Cu toate acestea, finanţele sunt unul dintre principalele motive care pot distruge armonia într-un cuplu, fie el şi unul stabil. Nu lăsa frustrările sau reproşurile să strice o relaţie cu mari şanse de succes şi adoptă unul dintre aceste comportamente sănătoase legate de bugetul familiei!

Dacă vorbim despre o relaţie incipientă sau încă fragilă, lucrurile sunt cât se poate de clare. Fiecare partener trebuie să aibă grijă de responsabilităţile lui financiare, singurul aspect în care banii ar trebui să fie aşezaţi la comun fiind cel al petrecerii timpului liber. În cazul unei ieşiri la terasă sau în weekend, e la latitudinea voastră dacă împărţiţi costurile sau le plătiţi cu rândul. Pentru ca noua relaţie să aibă un punct de plecare echilibrat este recomandat să nu-l laşi doar pe el să achite nota de plată sau să te răsfeţe prea mult cu eventuale cadouri mai mici sau mai mari, pentru a nu apărea frustrări în cazul în care povestea voastră nu devine una serioasă.

Stabiliţi ce cheltuieli trebuie discutate

Când relaţia evoluează în timp, chestiunea aceasta devine destul de sensibilă pentru a fi discutată pe şleau. Chiar şi-aşa, fii directă şi spune clar ce aşteptări financiare ai! Încearcă să impui împreună cu partenerul tău o limită lunară de cheltuieli, astfel încât orice depăşeşte acea sumă să fie discutat de amândoi. Foarte clară trebuie să fie şi independenţa financiară pe care o pretinzi şi pe care şi-o asumă şi el, la rândul lui. Ca de exemplu, tu nu eşti nevoită să-ţi justifici cheltuielile pentru îngrjirea fizică sau cu vestimentaţia, iar el nu trebuie să îţi ceară acordul pentru ceea ce cumpără pentru maşină.

În conturi separate, dar responsabil

Există şi cupluri care hotărăsc din start să-şi ţină banii complet separat, fără ca acest lucru să strice armonia în căminul lor. Pentru ca această atitudine să aibă şansă de reuşită, e nevoie să decizi alături de partenerul tău ce cheltuieli comune veţi împărţi (chiria, întreţinerea, etc.) şi ce anume din cheltuielile casei îţi revin doar ţie sau doar lui. Doar aşa îţi vei da seama cât din venitul tău trebuie să asigure bunul mers al gospodăriei, astfel încât să nu-l pui pe partener să plătească o diferenţă, în locul tău. Partea bună a acestui aranjament este că nu vei da socoteală pentru răsfăţurile personale.

În conturi comune, dar cu limită de cheltuieli

2 banuti 1087583903 jpg jpeg

Nu-i o reţetă greşită nici să puneţi toţi banii la comun, dacă o faceţi cu cap. Este chiar mai simplu pentru planificarea cheltuielilor familiei atunci când ştii totalul banilor care intră, în fiecare lună, în casă. Dar e nevoie şi de o mare încredere şi de luarea angajamentului că nu vor exista reproşuri. Partea bună este că veţi avea amândoi control asupra finanţelor casei, dar partea proastă este că fiecare va şti cât cheltuieşte celălalt. Şi pe ce... Pentru ca totul să meargă ca la carte, trebuie să fiţi siguri că aveţi obiceiuri asemănătoare în cheltuirea banilor, altfel sigur vor apărea discuţii, mai devreme sau mai târziu. E important să stabiliţi şi un prag sau o sumă-limită la care să se ridice o anumită cheltuială personală, ce depăşeşte acea limită urmând să fie discutată între voi.

Alocaţia pentru echilibrarea bugetului

În cuplurile în care unul dintre parteneri câştigă considerabil mai mult, se poate face un aranjament financiar care să fie satisfăcător pentru amândoi. Atât tu, cât şi el să vă ţineţi banii separat, iar cel care câştigă mai mult să îi plătească celui cu salariu inferior un fel de alocaţie lunară. Veţi decide de comun acord dacă această sumă de bani va fi destinată doar cheltuielilor legate de casă sau şi celor personale. Fiţi foarte sinceri şi decideţi dacă vă simţiţi confortabil cu această idee, care nu trebuie văzută ca un favor, pentru a nu exista discuţii ulterioare!

Sfatul specialistului

Florin Alexandru, analist comportamental, specializat în inteligenţa emoţională

3 florin alexandru jpg jpeg

Este foarte bine să existe un fond comun, dar când zic asta mă refer la majoritatea banilor. Asta nu înseamnă că fiecare să nu aibă bani personali sau bani care să fie puşi deoparte, pentru că modul în care relaţionăm s-a schimbat radical. Şi atunci, cumva, se impune să avem fonduri separate, pentru că se poate întâmpla orice şi este necesar să fim prevăzători. Recomand ca discuţia despre bani să fie chiar de când cele două persoane se mută împreună şi trebuie să fie o discuţie amicală.



Recente

discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg