În cuplu banii sunt la comun sau în buzunare separate? Aceasta este întrebarea!

1 cuplu cu pusculita 1680613060 jpg jpeg

Unde există iubire, banii nu contează. Cu toate acestea, finanţele sunt unul dintre principalele motive care pot distruge armonia într-un cuplu, fie el şi unul stabil. Nu lăsa frustrările sau reproşurile să strice o relaţie cu mari şanse de succes şi adoptă unul dintre aceste comportamente sănătoase legate de bugetul familiei!

Dacă vorbim despre o relaţie incipientă sau încă fragilă, lucrurile sunt cât se poate de clare. Fiecare partener trebuie să aibă grijă de responsabilităţile lui financiare, singurul aspect în care banii ar trebui să fie aşezaţi la comun fiind cel al petrecerii timpului liber. În cazul unei ieşiri la terasă sau în weekend, e la latitudinea voastră dacă împărţiţi costurile sau le plătiţi cu rândul. Pentru ca noua relaţie să aibă un punct de plecare echilibrat este recomandat să nu-l laşi doar pe el să achite nota de plată sau să te răsfeţe prea mult cu eventuale cadouri mai mici sau mai mari, pentru a nu apărea frustrări în cazul în care povestea voastră nu devine una serioasă.

Stabiliţi ce cheltuieli trebuie discutate

Când relaţia evoluează în timp, chestiunea aceasta devine destul de sensibilă pentru a fi discutată pe şleau. Chiar şi-aşa, fii directă şi spune clar ce aşteptări financiare ai! Încearcă să impui împreună cu partenerul tău o limită lunară de cheltuieli, astfel încât orice depăşeşte acea sumă să fie discutat de amândoi. Foarte clară trebuie să fie şi independenţa financiară pe care o pretinzi şi pe care şi-o asumă şi el, la rândul lui. Ca de exemplu, tu nu eşti nevoită să-ţi justifici cheltuielile pentru îngrjirea fizică sau cu vestimentaţia, iar el nu trebuie să îţi ceară acordul pentru ceea ce cumpără pentru maşină.

În conturi separate, dar responsabil

Există şi cupluri care hotărăsc din start să-şi ţină banii complet separat, fără ca acest lucru să strice armonia în căminul lor. Pentru ca această atitudine să aibă şansă de reuşită, e nevoie să decizi alături de partenerul tău ce cheltuieli comune veţi împărţi (chiria, întreţinerea, etc.) şi ce anume din cheltuielile casei îţi revin doar ţie sau doar lui. Doar aşa îţi vei da seama cât din venitul tău trebuie să asigure bunul mers al gospodăriei, astfel încât să nu-l pui pe partener să plătească o diferenţă, în locul tău. Partea bună a acestui aranjament este că nu vei da socoteală pentru răsfăţurile personale.

În conturi comune, dar cu limită de cheltuieli

2 banuti 1087583903 jpg jpeg

Nu-i o reţetă greşită nici să puneţi toţi banii la comun, dacă o faceţi cu cap. Este chiar mai simplu pentru planificarea cheltuielilor familiei atunci când ştii totalul banilor care intră, în fiecare lună, în casă. Dar e nevoie şi de o mare încredere şi de luarea angajamentului că nu vor exista reproşuri. Partea bună este că veţi avea amândoi control asupra finanţelor casei, dar partea proastă este că fiecare va şti cât cheltuieşte celălalt. Şi pe ce... Pentru ca totul să meargă ca la carte, trebuie să fiţi siguri că aveţi obiceiuri asemănătoare în cheltuirea banilor, altfel sigur vor apărea discuţii, mai devreme sau mai târziu. E important să stabiliţi şi un prag sau o sumă-limită la care să se ridice o anumită cheltuială personală, ce depăşeşte acea limită urmând să fie discutată între voi.

Alocaţia pentru echilibrarea bugetului

În cuplurile în care unul dintre parteneri câştigă considerabil mai mult, se poate face un aranjament financiar care să fie satisfăcător pentru amândoi. Atât tu, cât şi el să vă ţineţi banii separat, iar cel care câştigă mai mult să îi plătească celui cu salariu inferior un fel de alocaţie lunară. Veţi decide de comun acord dacă această sumă de bani va fi destinată doar cheltuielilor legate de casă sau şi celor personale. Fiţi foarte sinceri şi decideţi dacă vă simţiţi confortabil cu această idee, care nu trebuie văzută ca un favor, pentru a nu exista discuţii ulterioare!

Sfatul specialistului

Florin Alexandru, analist comportamental, specializat în inteligenţa emoţională

3 florin alexandru jpg jpeg

Este foarte bine să existe un fond comun, dar când zic asta mă refer la majoritatea banilor. Asta nu înseamnă că fiecare să nu aibă bani personali sau bani care să fie puşi deoparte, pentru că modul în care relaţionăm s-a schimbat radical. Şi atunci, cumva, se impune să avem fonduri separate, pentru că se poate întâmpla orice şi este necesar să fim prevăzători. Recomand ca discuţia despre bani să fie chiar de când cele două persoane se mută împreună şi trebuie să fie o discuţie amicală.



Recente

Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
bărbat  foto   Shutterstock jpg
5 calitati cuceresc barbatii fara exceptie  Sursa foto shutterstock 1297522150 jpg
shutterstock 791294935 jpg
Prea multe esecuri in dragoste  Scapa de aceste obiceiuri  Sursa foto shutterstock 297583913 jpg
Relatia de cuplu ale acestor nativi se imbunatateste pana pe 27 octombrie  Sursa foto shutterstock 2480625331 jpg
Complimente la care barbatii nu rezista  Sursa foto shutterstock 1841027632 jpg
barbat fericit cadou aniversare 2177432677 jpg
shutterstock 204778261 jpg
shutterstock 1561419991 jpg
shutterstock 2436027337 jpg
Ce este limerenta  Sursa foto shutterstock 2513006111 jpg
shutterstock 1704424849 jpg
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg
Cum recunosti partenerul cactus evitant  Sursa foto shutterstock 2140103645 jpg
shutterstock 2424655849 jpg
shutterstock 2261967525 jpg
cuplu matur  foto   Shutterstock jpg