Pauzele în relaţie, şansa ca cei doi parteneri să vadă cum se descurcă unul fără celălalt

1 shutterstock 198869900 jpg jpeg

Ce faci atunci când simţi că te sufoci într-o relaţie, dar nici nu poţi trăi fără celălalt? Ori atunci când realizezi că ceva nu merge între voi, dar nici nu vrei să rupi brusc legătura? Şi, mai ales, ce spune necesitatea unei pauze despre cuplul vostru?

Poveştile de dragoste debutează atât de frumos, cu zâmbete şi fluturaşi în stomac, cu vise îndrăzneţe şi planuri pe termen lung. Dar ce faci când, la jumătatea drumului, îţi dai seama că persoana de lângă tine nu e chiar aşa cum ţi-ai dori să fie?

Relaţiile moderne au privilegiul libertăţii de-a alege când şi cu cine să te aşezi la casa ta, ba mai mult, când şi cum să pui punct, atunci când lucrurile nu mai funcţionează ca înainte. Spre deosebire de psihologia relaţională veche, impusă social de mentalităţile clasice, paternaliste, noi ne permitem luxul de-a ne modela partenerii şi de-a orienta relaţia în ce direcţie dorim. Iar, în această ecuaţie complicată, a apărut o nouă opţiune: pauza.

Suspendarea relaţiei pentru un timp poate fi considerată o despărţire de probă. Practic, o şansă pentru cei doi parteneri să vadă cum se descurcă unul fără celălalt. Dacă dorul e prea mare, vor relua legătura, însă dacă distanţa îi face să se depărteze şi mai mult unul de celălalt, atunci se ajunge la o despărţire definitivă.

De ce pauză şi nu despărţire

Ideea de separare temporară intră în discuţie atunci când apar dificultăţi de genul: mentalităţi diferite, planuri divergente, sentimente confuze, nevoia de spaţiu personal. Cei mai mulţi parteneri ajunşi într-un impas evită să ia o decizie definitivă fie din nostalgia unor timpuri mai bune, fie din teama de singurătate ori din incapacitatea de-a accepta eşecul relaţiei. Mai mult, dacă ambele părţi sunt încă dispuse la compromis, la negocieri de tot felul, despărţirea poate părea o decizie pripită. Totodată, dacă problemele apărute necesită analiză şi timp de gândire, e mai bine să-ţi oferi ţie, dar şi celuilalt acest răgaz, care va clarifica pe ce poziţii vă aflaţi şi dacă merită să reporniţi la drum împreună.

Când este benefică?

Relaţiile de lungă durată sunt cel mai expuse eroziunii sentimentale, monotoniei în cuplu şi distanţării partenerilor. O călătorie în interes de serviciu, o plecare la rude pentru câteva zile sau o vacanţă de o săptămână cu prietenii poate reanima atmosfera în cuplu şi poate readuce dorinţa între parteneri. Dar în acest caz vorbim despre pauze scurte, care nu pun în pericol integritatea relaţiei.

Există şi situaţii în care, decât să ajungi la un conflict decisiv, mai bine îi ceri o pauză partenerului, pentru a te putea detaşa de problema care a cauzat tensiunea şi a vedea imaginea de ansamblu. De multe ori, sentimentele care te împing să ceri pauza sunt legate de o criză identitară (nu mai ştii cine eşti şi ce vrei), de iritabilitatea constantă (simţi că nu mai ai spaţiul tău, că te deranjează tot ce face partenerul) ori, pur şi simplu, de un impas apărut pe parcurs. Calmarea spiritelor permite lucrurilor să se reaşeze în matca lor, iar dacă în timpul pauzei ajungeţi la concluzia că şi celălalt are dreptate şi că sunteţi dispuşi să faceţi schimbări la voi, sunt şanse ca relaţia voastră să continue.

Când anunţă sfârşitul?

De obicei, orice cuplu care ajunge în punctul de a cere pauza se confruntă clar cu nişte probleme capitale. În cazul partenerilor care nu au un istoric lung împreună, aceştia pot ajunge la concluzia că, în ciuda chimiei dintre ei, nu se potrivesc la caracter. Ori că au planuri diferite de viaţă, pe care nu intenţionează să şi le schimbe.

Situaţii similare pot apărea şi în cazul perechilor cu vechime, care s-au legat în adolescenţă sau studenţie şi care ajung să constate că, în timp, au evoluat diferit şi-şi doresc lucruri opuse. Ori, după ani buni, uzura relaţiei este atât de mare, încât partenerii au intrat într-o buclă a indiferenţei şi-şi doresc experienţe noi, care să le stârnească din nou emoţii.

Cele mai problematice sunt relaţiile tumultuoase, cu certuri dese şi împăcări imediate ori cu „dispariţii“ subite şi reluări neaşteptate. Aceste cupluri au o relaţie toxică, se canibalizează şi ajung la o saturaţie sentimentală din cauza faptului că trag după ele probleme nerezolvate şi, practic, fiecare împăcare rămâne cu „sechelele“ certurilor anterioare.

Totodată, dacă pauza ajunge să fie doar o scuză pentru a întâlni pe altcineva, atunci relaţia este clar compromisă. Da, se poate să ai o gândire deschisă şi să accepţi că partenerul avea nevoie de o escapadă, poate chiar o „comparaţie‟, dar trădarea rămâne trădare, iar asta îţi va măcina sufletul.

Lor le-a priit pauza

Kate Middleton şi Prinţul William au surprins pe toată lumea când, după cinci ani de relaţie, au decis să ia o pauză, în 2007. Din fericire, iubirea care i-a legat în perioada colegiului i-a readus împreună câteva luni mai târziu, iar în 2010 s-au logodit. Restul e poveste.

@shutterstockRecente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg