Temperatura bazală, de ajutor când vrei să concepi un copil
Vrei o metodă eficientă, care să te ajute să rămâi însărcinată şi care să-ţi ofere indicii că eşti pe drumul cel bun, înainte să-ţi faci un test sau un control la medic? Ia în consierare măsurarea temperaturii bazale (TB)!
Pentru această metodă ai nevoie de un termometru care are diviziuni de .05 °C. Trebuie să ştii că mâncarea şi acţiunile tale influenţează temperatura,deci e indicat să o verifici la prima oră a dimineţii,imediat ce te-ai trezit.
Este foarte important să măsori temperatura timp de trei luni,înainte,în timpul şi după ciclul menstrual,ca să vezi dacă valoriile sunt constante. Doar aşa metoda poate funcţiona.
Nu uita că pe parcurul unei luni,corpul suferă numeroase modificări legate de ciclu menstrual,cele mai multe fiind influenţate de nivelul de hormoni.
De asemenea,nu uita că,puţin înainte de ovulaţie,în timpul ei şi după,temperaturacorpului creşte cu valori între .15-.5 °C. Iar în prima zi de ciclu,aceasta coboară uşor.
Notează-ţi temperatura într-o agendă şi vezi dacă se menţin valorile timp de cel puţin trei luni.
Te ajută să ştii când eşti la ovulaţie
Poţi ştii că trupul tău e gata să „găzduiască“ o sarcină,odată cu ovulaţia. Ştii că eşti la ovulaţie,pentru că,de obicei,cu o zi înainte de această perioadă,temperatura începe să urce.
Există însă şi excepţii,de exemplu ovulul poate să fie eliberat cu câteva zile înainte sau o zi după. Dacă temperatura rămâne ridicată doar trei zile,apoi coboară,înseamnă că nu s-a produs fecundarea.
Însă,dacă se menţine pe aproximativ două săptămâni,sunt şanse foarte mari ca ovulul să fi fost fecundat,iar tu să fii o viitoare mămică.
Cum se face
În fiecare dimineaţă,la trezire,notează valorile într-un grafic cu toate TB din ultimele luni.
Este important să măsori la aceeaşi oră,după ce dormi cel puţin trei-patru ore,ca să observi o anumită ciclicitate.
Măsoară temperatura vaginală încă din prima zi ciclului menstrual.
Menţine termometrul pentru cinci miute.