A doua căsătorie? Ce să faci şi ce nu!
Divorţul aduce întotdeauna sentimente de dezamăgire şi frică pentru ceea ce va urma. Cu toate acestea, indiferent de vârstă, meriţi să-ţi găseşti fericirea alături de un alt partener. O nouă relaţie înseamnă şi noi provocări.
Pentru a-ţi clădi o căsnicie de durată,rezolvă-ţi problemele din trecut şi concentrează-te pe ceea ce ai de făcut în prezent.
Ai grijă să nu cazi în extreme
Orice căsnicie încheiată,fie chiar şi pe cale amiabilă,provoacă resentimente şi îndoială în propriile forţe şi în viitor. Potrivit psihoterapeutului Livia Căciuloiu,în momentul separării se formează unele concluzii personale legate de căsnicie care,în timp,se transformă în convingeri de viaţă. În felul acesta,alegerea unui nou partener va fi făcută prin filtrul primei relaţii eşuate.
„Aceasta constituie,în opinia mea,cea dintâi provocare în iniţierea unei relaţii conjugale noi. Bunăstarea şi rezistenţa în timp a celei de-a doua căsnicii sunt determinate de capacitatea partenerilor de a se concentra pe prezent şi nu pe convingerile legate de finalizarea dureroasă a relaţiei precedente“,susţine psihoterapeutul. Pentru a fi fericită în cea de-a doua căsătorie,reaminteşte-ţi că te regăseşti într-o relaţie diferită. De exemplu,convingerea „nu voi mai avea niciodată încredere în nimeni“ se poate transforma în „voi avea mai multă grijă căror persoane îmi voi oferi de acum încrederea“.
Acceptaţi-vă copiii
De cele mai multe ori,se întâmplă ca unul dintre parteneri să aibă deja copii,iar aceştia trebuie acceptaţi în noua relaţie pentru ca cei doi parteneri să fie fericiţi. „Copiii proveniţi din prima căsnicie pot constitui o nouă provocare importantă pentru cuplul nou format. Aceştia au propriile nevoi şi chiar resentimente,iar despărţirea urmată de o nouă relaţie a unuia dintre părinţi poate fi în sine un stres major“,susţine psihoterapeutul Livia Căciuloiu.
Pentru a crea o atmosferă cât mai plăcută,voi doi trebuie să vă acceptaţi copiii din relaţiile anterioare ca şi cum ar fi ai voştri. Cu siguranţă vor exista şi momente de tensiune,dar ţineţi cont amândoi că acum sunt resetate limitele şi regulile familiei de care copiii au atât de multă nevoie,ne sfătuieşte psihoterapeutul.
Învaţă din greşelile trecutului
Este normal să fii precaută în actuala relaţie,odată ce căsnicia anterioară ţi-a lăsat un gust amar,dar nu uita că este un nou început pe care trebuie să-l construieşti cu încredere,cu dragoste şi fără urmă de regrete. „Într-o nouă relaţie durabilă,cuvântul „recăsătorit/ă“ poate fi doar o etichetă. Atunci când cei doi parteneri se raportează unul la celălalt în luarea deciziilor şi ţin cont de sentimentele şi nevoile lor din prezent,experienţele trecute îşi fac mai puţin simţită prezenţa“,afirmă psihoterapeutul Livia Căciuloiu.