Lucruri pe care ar trebui să le ştii despre clitoris
Cea mai sensibilă parte a corpului unei femei, clitorisul, a fost pentru o lungă perioadă de timp considerat secundar pe scara importanţei şi chiar stigmatizat. Pentru că el deţine toate secretele sexualităţii feminine, este timpul să ştii câteva lucruri despre el.
Este un organ intern
Clitorisul este situat la intersecţia în partea de sus a labiilor mici,protejat de labiile mari. La fel ca şi penisul,el este un organism cu numeroase terminaţii nervoase. La nivelul clitorisului există în jur de 8.000 de receptori responsabili de plăcerea sexuală. Comparativ,penisul are doar 6.000. Spre deosebire de acesta,clitorisul este un organ intern,ce are formă de pară. Glanda este partea vizibilă a clitorisului,care se află între labiilor inferioare. Aceasta măsoară între 0,5 şi 1 cm. „Tija“,partea invizibilă,poate măsura până la 10 cm lungime şi între 3 şi 6 cm lăţime. Se compune din 2 rădăcini lungi. Contrar credinţei populare,clitorisul nu arată ca un buton sau un bob de mazăre,ci mai mult cu o pară.
A fost cândva stigmatizat
În secolul al 19-lea,clitorisul a fost descris de oamenii de ştiinţă ca fiind un „organ inutil“. Vaginul a dobândit apoi supremaţia incontestabilă. Până în anii 1930,s-a crezut pe scară largă că atingerea clitorisului provoacă isterie şi epilepsie. Astăzi,150 de milioane de femei din întreaga lume sunt încă victime ale circumciziei feminine,mutilarea genitală feminină,în multe ţări arabe.
Stimularea lui duce la orgasm
Deşi pare greu de crezut şi acum clitorisul continuă să fie un mister pentru mulţi bărbaţi. 95% dintre femei pot ajunge la orgasm în câteva minute,prin stimulareaclitorisului. Pentru că este un organ foarte sensibil,stimularea trebuie să fie făcută delicat cu degetele,buzele sau limba. Şi „tija“ poate fi stimulată,de exemplu,prin apăsarea pe osul pubian.
Orgasm vaginal versus orgasm clitoridian
Un studiu publicat în 2014 în „Clinical Anatomy“ arată ceea ce sexologii cred de multă vreme:pentru majoritatea femeilor epicentrul orgasmeloreste clitorisul,nu vaginul sau punctul G. Dar,pot fi şi cazuri,mai rare,când orgasmul cauzează contracţii ritmice în vagin,astfel încât femeia poată simţi astfel de trăiri pe toată suprafaţa lui.