Sfaturi să treci peste o despărţire

1 despartire jpg jpeg

O relaţie de dragoste sau o căsnicie încheiată vine la pachet cu suferinţă, neîncredere în sine şi multe gânduri de învinovăţire: „Oare cu ce am greşit? Ce nu am făcut bine? Oare nu mai era atras de mine?“. Toate aceste întrebări s-au aflat în mintea oricărei femei, măcar o dată, de-a lungul timpului. Dacă treci şi tu printr-o asemenea situaţie, este timpul să-ţi recapeţi încrederea în tine şi să mergi mai departe.

Suferinţa, la fel ca fericirea, este inevitabilă în viaţă unui om, mai ales când vine vorba de pierderea unei persoane care a reprezentat iubirea în viaţa noastră. Chiar dacă vrei să pari puternică în faţa prietenilor şi a famililei, este inevitabil ca emoţiile să nu te copleşească la un moment dat. Este normal să plângi şi la fel de normal este şi regretul pe care îl porţi faţă de despărţire. Însă, trebuie să ai grijă să nu cazi în depresie, căci acolo se ajunge când acestă suferinţă se întinde pe o perioadă mai lungă. Da, sufletul îţi este rănit, dar trebuie să mergi mai departe. Se spune că toate au un scop în viaţă şi poate drumul te va duce spre omul care îţi este destinat cu adevărat.

Cum îţi revii după o despărţire – Acordă-ţi timp, regăseşte-te!

Chiar dacă singurătatea este grea, tocmai aceasta îţi poate da acele răspunsuri de care ai nevoie. Nu te pripi să te arunci într-o relaţie doar pentru că nu ştii cum să faci faţă singurătăţii, ci încearcă să faci cât mai multe activităţi pentru bunăstarea ta. Citeşte, fă sport, ieşi cu prietenele, mergi în vacanţă, fă absolut tot ce îţi doreşti şi simţeai că înainte, când erai într-o relaţie, nu puteai face. Timpul vindecă rănile, chiar şi pe cele sufleteşti şi, dacă te redescoperi, poţi face din tine cea mai bună variantă a ta.

Citeşte şi: Ce să faci când eşti tristă din dragoste

Nu te învinovăţi

Orice despărţire are vinovaţi de ambele părţi, chiar dacă unul a greşit mai mult, iar altul mai puţin. Nu sta foarte mult să te gândeşti ce ai fi putut face diferit, ci pune-ţi problema de ce vei face diferit în viitor. Conştientizează-ţi greşelile, încearcă să schimbi la tine ceea ce crezi tu că poate trage în jos o viitoare relaţie, dar nu te mai lăsa prinsă în povestea din trecut. Privirea înainte!

Cum îţi revii după o despărţire – Aminteşte-ţi ce te face deosebită

Este posibil ca sfârşitul relaţiei, mai ales dacă nu aţi lămurit mai exact motivul despărţirii, să te fi făcut să-ţi pui întrebări periculoase pentru stima de sine, poate despre aspectul tău fizic sau despre ce nu ai putut tu să oferi. Ia o foaie şi un pix şi scrie toate calităţile pe care tu consideri că le ai şi, când ai terminat, citeşte-le cu voce tare în faţa unei oglinzi. Eşti o femeie specială şi meriţi să ştii şi să crezi asta în fiecare zi. Recapătă-ţi siguranţa, simte-te femeie cu adevărat şi, curând, vei fi pregătită să începi un nou capitol în viaţa ta. Nu uita că încrederea defineşte o femeie puternică!

Citeşte şi: Este flirtul în mediul virtual infidelitate?

Sorin Lucaci, psiholog

„Cuplul s-a rupt, partenerul a plecat şi situaţia a rămas neclară. Mulţi rămân blocaţi în această fază de început a procesului reconstrucţiei, unii chiar neagă suferinţa pierderii, alţii nu văd decât suferinţa pierderii. După despărţire sau divorţ urmează un proces de adaptare – cu un început, un sfârşit şi paşi specifici de învăţare pe parcurs. Schimbarea este, însă, dificilă şi cere timp. Cât timp ai fost angrenată într-o relaţie de iubire, poate că te-ai simţit suficient de bine să nu simti nevoia de schimbare, să rămâi în zona de confort care îţi conferă stabilitate şi siguranţă. Dar acum a apărut suferinţa. Ce este de făcut? Ei bine, poţi folosi suferinţa ca motivaţie pentru a învăţa din propriile greşeli şi pentru a creşte, pentru a te dezvolta, pentru a evolua şi pentru a merge mai departe. Poţi redeveni încrezătoare în propriile forţe observându-te, având ochi şi pentru tine, nu doar pentru alţii. Nu este uşor, dar poţi! “

Sursă foto: thehealthy.com