Ţările în care poţi fi condamnat la moarte dacă eşti gay. Harta homosexualităţii în lume
În ultimii ani, tot mai multe ţări din lume au oferit drepturi egale cetăţenilor lor, fără a mai face discriminări în funcţie de orientarea sexuală. Totuşi, la 30 de ani de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a scos homosexualitatea de pe lista bolilor, există în lume numeroase state în care a fi gay este o infracţiune pedespsită cu ani grei de închsoare sau chiar cu moartea.
În fiecare an, Asociaţia ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), o organizaţie a comunităţii LGBTQ realizează o hartă care arată modul în care sunt trataţi homosexualii, lesbienele, transsexualii, bisexualii şi intersexuali în fiecare ţară a lumii.
De la cazurile fericite în state unde s-au legalizat căsătoriile între persone de acelaşi sex şi chiar sunt permise adopţiile pentru cuplurile gay, la cazurile extreme în care se aplică pedeapsa capitală, ultima hartă realizată de ILGA, la finalul anului 2019 (şi actualizată în 2020), arată situaţia comunităţii LGBTQ ((lesbian, gay, bisexual, transsexual şi intersexual) în lume.
În contextul în care în ultimii ani tot mai multe personalităţi din diverse domenii – politică, diplomaţie, actorie, muzică, modă, sport - şi-au dezvăluit orientarea sexuală gay - jurisdicţia din multe state ale lumii s-a schimbat. Persoanele gay au câştigat drepturi egale cu ale celorlalţi cetăţeni, inclusiv dreptul la căsătorie sau la adopţie.
Astfel, la nivel mondial 29 de ţări au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, iar altele au recunoscut parteneriatele civile. Totuşi, homosexualitatea intră încă sub incidenţa legii în unele ţări, iar cei care îşi declară aici orientarea sexuală sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă sau chiar la pedeapsa capitală.
Într-o astfel de extremă se află şase state, în care persoanele gay sau transsexuale sunt condamnate la moarte.
Dacă 29 de ţări au legalizat căsătoriile, în alte 70 homosexualitatea este considerată infracţiune, iar în 6 dintre ele chiar se aplică pedeapsa cu moartea prin lege. Aceste ţări sunt: Nigeria, Sudan, Somalia, Arabia Saudită, Iran şi Yemen.
Click pe poză pentru a mări
Mai sunt încă 6 ţări unde pedepsa cu moartea este prevăzută în anumite regiuni sau în anumite comunităţi religioase, dar este puţin probabil să se aplice. Aceste state sunt: Mauritania, Afganistan, Pakistan, Qatar, Brunei şi Emiratele Arabe Unite.
România este, în general, conservatoare cu privire la drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ, şi nu prevede în legislaţie dreptul la căsătorie sau la parteneriat civil al acestor persoane.
Totuşi, în 2001 s-a dezincriminat complet homosexualitatea, considerată până atunci infracţiune. Articolul 200 a fost o secţiune controversată a Codului Penal al României care incrimina relaţiile homosexuale. Articolul a fost ultima lege românească care discrimina pe baza orientării sexuale, fiind abrogat, în 2001, la presiunea societăţii civile şi a Consiliului Europei.
În anii următori, s-au introdus şi pus în aplicare pe scară largă legi anti-discriminare şi s-au introdus legi care sancţionează infracţiunile motivate de homofobie. Căsătoriile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute în România, deşi au existat propuneri legislative pentru recunoaşterea cuplurilor de acelaşi sex în faţa legii. Acestea au fost întâmpinate de respingerea BOR, de unele partide politice şi de o parte a societăţii civile.
FOTO Shutterstock/Adevărul