Studiu recent. Este bine să laşi bebeluşul să plângă. Plânsul nu are efecte negative asupra dezvoltării sugarului
Părinţii ar adopta orice măsură pentru a încerca să îşi oprească bebeluşul din plâns şi să aibă parte de o noapte de somn liniştită. Însă unii experţi recomandă ca bebeluşul să fie lăsat să plângă în voie până se calmează. Cum au ajuns la această concluzie?
Plânsul reprezintă o modalitate de comunicare a bebeluşului. El poate să plângă atunci când îi este foame, sete, când îi este somn sau din alte motive. Când vine vorba de un bebeluş supărat, cheia este cunoaşterea motivelor pentru care acesta începe să plângă. Poate că trebuie să îi fie schimbat scutecul sau poate vrea să fie ţinut în braţe. Este normal ca bebeluşii să plângă, în special în primele luni, iar tu să încerci să îl linişteşti din plâns, însă un studiu arată că plânsul nu are niciun efect negativ asupra dezvoltării sugarului.
Citeşte şi: De ce sunt unii copii ruşinoşi. Cum îl încurajezi pe cel mic să se adapteze în societate
Studiul realizat de „The Journal of Child Psychology and Psychiatry” a constatat că lăsarea copiilor să plângă nu are consecinţe negative pe termen lung. În timpul experimentului, nu s-au găsit efecte comportamentale asupra dezvoltării sugarului. În plus, nu a influenţat negativ în niciun fel relaţia sugar-mamă. Pe scurt, lăsarea unui copil să plângă nu este atât de dăunătoare, însă dacă bebeluşul plânge dintr-un motiv necunoscut, trebuie să te asiguri că nu este vorba de o problemă medicală.
Se odihneşte mai bine şi renunţă la excesul de energie
Totodată, studiul a arătat că bebeluşii care sunt lăsaţi să plângă noaptea se odihnesc mai bine, arată brightside.me. În experiment, sugarii au fost împărţiţi în 2 grupe - cei care au fost lăsaţi să plângă şi cei care au fost culcaţi imediat cum au început să plângă. Potrivit experţilor, cei din prima categorie s-au trezit de mai puţine ori pe noapte şi s-au odihnit mai bine.
Citeşte şi: Ai un copil încăpăţânat? Studiile arată că poate deveni mai bogat şi mai de succes decât alţi copii
Profesorul care a condus studiul, Dieter Wolke, sfătuieşte părinţii să nu intervină imediat când copilul începe să plângă şi să îl lase să se calmeze singur. El spune că sugari au nevoie de ceva timp să înveţe singuri să se calmeze, iar odată ce s-au obişnuit, ei vor fi capabili să se autoregleze, nu numai ziua, ci şi noaptea. Expertul este de părere că plânsul poate fi modalitate prin care bebeluşul poate renunţa la excesul de energie.
Sursă foto: Shutterstock