SURPRIZĂ! La ce nivel a ajuns rata de imunitate la infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Când se sfârşeşte pandemia

1 vaccin jpg jpeg

Jumătate din populaţia mediului urban mic şi o treime din populaţia mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mult, faţă de statisticile oficiale, arată un nou studiu recent în acest sens. Statistica explică şi scăderea substanţială a cazurilor din ultima lună. Totuşi, nu este cazul să ne relaxăm! Vaccinul rămâne în continuare soluţia pentru evitarea unui posibil nou val de infectări.

Sistemul Medical MedLife a desfăşurat un nou studiu, prin intermediul propriei divizii de cercetare, pentru a evalua gradul de imunizare dobândită natural sau în urma vaccinării, în România, la nivel urban. Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în oraşe cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi rata de infectare: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ – zona 2. Au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de proteină) care măsoară cantitativ nivelul anticorpilor şi IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor. 

În urma rezultatelor s-a aflat că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane: „Facem publice rezultatele unui nou demers de cercetare desfăşurat integral din resurse proprii şi exclusiv cu medicii şi specialiştii MedLife. Datele arată că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluţie majoră a ratei de imunizare, având în vedere că în luna mai a anului trecut noi, MedLife, anunţam, în premieră, că imunitatea populaţiei din România la COVID-19 este sub 2%. Mai mult, dacă extrapolăm datele şi luăm în calcul şi mediul rural, probabil, discutăm despre 10-12 milioane de români care au trecut prin boală, ori s-au vaccinat. Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul să ne relaxăm. Studiile referitoare la tulpina Delta, arată, fără echivoc, că imunitatea naturală, cea obţinută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în faţa noii tulpini Delta. Valul 4 este mai aproape decât se credea iniţial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecţioase.

Soluţia e una singură: vaccinarea. Dacă nivelul ridicat de imunizare naturală ar fi fost însoţit de o rată la fel de mare a imunităţii prin vaccinare, probabil România ar fi stat foarte bine în Europa. Campania de vaccinare s-a dovedit a fi excelent organizată, în special având o acoperire teritorială şi disponibilitate foarte bună a stocurilor de vaccin, dar este nevoie de o amplificare şi mai intensă din punct de vedere comunicare, respectiv este nevoie de implicarea colectivă a tuturor instituţiilor, a clasei politice, a oamenilor de business, mass-media, artişti, societate civilă pentru a informa populaţia în legătură cu importanţa acestui fenomen şi pentru a creşte, în cel mai scurt timp posibil, rata de vaccinare. Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem şansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiţii şi turism‟, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Multe persoane asimptomatice au trecut prin boală

Studiul realizat de specialiştii MedLife arată că de trei ori mai multe persoane din mediul urban mare au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu raportările oficiale, care reflectă doar universul de indivizi care au trecut prin boală şi şi-au făcut testul PCR în vederea confirmării diagnosticului.

Astfel, conform testelor serologice efectuate în cadrul demersului desfăşurat de MedLife, 34% din populaţia investigată din oraşele mari a fost expusă la infecţia COVID-19 de la declanşarea pandemiei şi până în prezent. Dintre aceştia, cel mai probabil mai mult de jumătate au fost asimptomatici. Mai mult, acelaşi studiu arată că 50% din populaţia mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult faţă de raportările oficiale.

Cu toate acestea, situaţia rămâne îngrijorătoare în România, dat fiind faptul că persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat au şanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum în circulaţie. De asemenea, spre deosebire de ţările din vestul Europei, populaţia de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluţii severe a bolii, incluzând spitalizare şi chiar deces, a ales într-o proporţie mult mai mică să se vaccineze.

Când se sfârşeşte pandemia

Deşi datele referitoare la rata de imunizare colectivă sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizează că valul 4 al pandemiei este inevitabil şi că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate şi asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu creşte rapid în următoarea perioadă.

Acest lucru se explică prin faptul că mai puţin de 10% dintre cei care au intrat în contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, medicii MedLife subliniază că efectul cumulat al vaccinării şi al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut şi prin boală şi s-au şi vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanţi, inclusiv împotriva tulpinii Delta. 

„Rata ridicată de imunitate colectivă la nivel urban ar putea să ne dea impresia că situaţia este sub control, însă, din păcate, suntem încă departe de a pune punct acestei pandemii. Ştim deja în cazul asimptomaticilor sau al personalor cu forme uşoare de boală, proporţia celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi în urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scăzut de anticorpi, este mai mare în comparaţie cu cei care au avut forme severe de boală. Aşadar, există o variabilitate a răspusnului imun faţă de infecţia virală, cu atât mai mult faţă de noile tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avânt şi în ţara noastră şi cel mai probabil, va deveni dominantă în perioada următoare. De aceea, în acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în faţa acestui virus, iar dacă nu creştem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, din toamnă spitalele vor începe să simtă efectele generate de acest val 4 al pandemiei‟, a  declarat Dumitru Jardan, biolog în cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.

Dovadă a faptului că vaccinarea funcţionează este chiar Capitala, care se pare că are una dintre cele mai mari rate de imunizare. Din datele analizate reiese că aproape 70% din totalul bucureştenilor au căpătat imunitate naturală sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicată de vaccinare înregistrată în Bucureşti.

„Procesăm în continuare datele studiului, urmând să revenim la începutul săptămânii viitoare cu informaţii noi referitoare la evoluţia pandemiei. Avem în continuare multe date pe care este nevoie să le analizăm riguros. De exemplu, rezultatele preliminare arată că doar 30% dintre cei care au trecut printr-o formă severă a bolii au decis să se vaccineze. O altă informaţie este legată de faptul că judeţele care au testat şi raportat foarte puţine cazuri de îmbolnăvire, în realitate au avut foarte multe persoane care au trecut prin boală, cel mai probabil fără să ştie. În plus, în funcţie de profilul sociologic al audienţei cercetate, vârstă, sex & zonă geografică vom putea înainta către autorităţilor măsuri concrete pentru a creşte rata de vaccinare, targetat‟, a adăugat Mihai Marcu.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Cuplu zambind si imbratisandu se 2496174841 jpg
Semne benching in cuplu  Sursa foto shutterstock 217147789 jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2296782755 jpg
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
bărbat  foto   Shutterstock jpg
5 calitati cuceresc barbatii fara exceptie  Sursa foto shutterstock 1297522150 jpg
shutterstock 791294935 jpg
Prea multe esecuri in dragoste  Scapa de aceste obiceiuri  Sursa foto shutterstock 297583913 jpg
Relatia de cuplu ale acestor nativi se imbunatateste pana pe 27 octombrie  Sursa foto shutterstock 2480625331 jpg
Complimente la care barbatii nu rezista  Sursa foto shutterstock 1841027632 jpg
barbat fericit cadou aniversare 2177432677 jpg
shutterstock 204778261 jpg
shutterstock 1561419991 jpg
shutterstock 2436027337 jpg
Ce este limerenta  Sursa foto shutterstock 2513006111 jpg
shutterstock 1704424849 jpg
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg