Trăsătura pe care multe cupluri fericite o au în comun. Ce arată un nou studiu
Există mulţi factori care influenţează o relaţie de cuplu să fie una fericită, însă cercetătorii au descoperit o anumită caracteristică pe care multe cupluri „de invidiat‟ o au.
Deşi relaţiile au adesea urcuşuri şi coborâşuri, în cele din urmă, tu şi partenerul tău trebuie să fiţi fericiţi şi mulţumiţi de evoluţia voastră. Există o mulţime de componente care încurajează o relaţie sănătoasă, în care ambii parteneri sunt mulţumiţi, cum ar fi încrederea, respectul şi fidelitatea, însă cercetarea de la Universitatea din Bamberg (Germania) constatat că mai este un factor esenţial pentru ca o relaţie să fie fericită. Citeşte mai departe şi află dacă tu şi partenerul tău aveţi această trăsătură în comun cu alte cupluri fericite!
Cercetătorii de la Universitatea din Bamberg în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea „Martin Luther Halle-Wittenberg‟ au vorbit cu 181 de cupluri, care au aveau relaţii în medie de 8 ani şi locuiau împreună de cel puţin o lună. Participanţii, a căror vârstă a variat între 18 şi 71 de ani, au răspuns pe tot parcursul cercetării la mai multe sondaje despre diferite aspecte ale relaţiei lor, inclusiv despre încredere, despre satisfacţie sexuală, despre sentimente de constrângere, despre dorinţa de a investi în relaţie şi despre încredere. Cercetătorii au căutat să afle care este cel mai important factor care a influenţat relaţia.
În urma studiului, publicat în „Journal of Social and Personal Relationships‟, cercetătorii au descoperit că relaţiile fericite erau acelea în care ambii parteneri au raportant un sentiment înalt de putere personală: „Puterea personală înseamnă a-l putea influenţa pe celalalt şi de a rezista faţă de încercările celuilalt de a te influenţa, atunci când nu îţi doreşti acest lucru‟. Concret, este vorba de momentele când ai ocazia să te concentrezi asupra momentelor care sunt importante pentru tine.
Cercetătorii au observat că ambii parteneri se simt satisfăcuţi atunci când au putere asupra relaţiei, fără a se obosi sau enerva unul pe altul. Potrivit studiului, factorul esenţial de satisfacţie în cadrul unei relaţii când vine vorba de putere, nu este puterea reală, ci mai degrabă nivelul de putere pe care fiecare persoană crede că îl deţine: „Acest sentiment se extinde la diverse aspecte ale relaţiei. În timp ce femeia poate decide unde să meargă în vacanţă, bărbatul poate decide unde să iasă la cină‟, a spus unul dintre cercetătorii, de la Universitatea din Bamberg, potrivit bestlifeonline. Totodată, cercetătorul a subliniat faptul că pentru a menţine o relaţie fericită, ambii parteneri trebuie să ia decizii care sunt importante pentru ei şi să ajungă la un consens, în caz contrar, apar nemulţumiri şi frustrări.
Contează veniturile într-o relaţie?
Deşi studiile anterioare au arătat că bărbaţii aveau o influenţă mai mare asupra deciziilor, decât femeile, acest studiu subliniază faptul că echilibrul în relaţie este cheia fericirii: „Relaţiile romantice au devenit egale în societăţile occidentale‟, a subliniat unul dintre cercetători. Totodată, un lucru interesant pe care cercetătorii l-au observat este că deşi puterea trebuie să fie distribuită în mod egal, în relaţiile fericite bărbaţii aveau un venit mai mare şi o educaţie mai înaltă, decât femeile.
Sursă foto: Shutterstick