Soia, aliment de bază în post. Cât de sănătoasă este şi ce ţi se poate întâmpla dacă mănânci prea multă

4 shutterstock 661010404 jpg jpeg

Soia imită gustul cărnii şi ajută să ţii mai uşor postul. Lucrurile nu sunt atât de simple. Cantitatea şi calitatea preparatelor pe bază de soia pot transforma o mâncare sănătoasă într-una de-a dreptul nocivă pentru organism.

Soia este o leguminoasă care înlocuieşte în perioada postului carnea şi lactatele. Este bogată în proteine, grăsimi sănătoase Omega-3, minerale, vitamine şi fibre. Gustul plăcut al preparatelor pe bază de soia face ca mulţi dintre cei care ţin postul să îşi facă provizii de produse vegetale. Deşi are numeroase calităţi terapeutice, datorită conţinutului de antioxidanţi, soia nu trebuie consumată în exces şi se recomandă atenţie sporită la cititul etichetei produselor alimentare. Preparatele din soia, cum sunt pateurile sunt bogate în E-uri, care pot da dureri de cap, greaţă.

Care este cantitatea maximă acceptată

Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea, izoflavonele, care pot mima acţiunea hormonilor feminini, ar putea duce la tulburări endocrine, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale, nutriţioniştii recomandă consumul de una, maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.

Indiciul care te ajută să alegi un produs de calitate

În post, sunt la mare căutare pateurile vegetale. Ştim însă ce conţin amestecurile care înlocuiesc pateurile de ficat şi mezelurile? Există şi produse care nu au coloranţi sau aditivi, dar pentru asta trebuie să citeşti cu atenţie etichetele produselor pe care urmează să le cumperi. Iată un indiciu care te va ajuta să alegi produse de calitate în post: priveşte eticheta şi asigură-te că soia sau boabele de soia sunt pe primul sau pe al doilea loc în lista cu ingrediente. Evită-le pe cele care au pe primele locuri grăsime, apă.

Atenţie la E-uri!

Pate-urile vegetale care conţin E 621, glutamat monosodic, nu ar trebui oferite în nicio situaţie copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, deoarece acest E poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac.

@shutterstock



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg